Bilim Birikerek Gelişir..
Marx, Hegel ve Feuerbach’ın diyalektiğini aşarak, onlardan köklü bir kopuş yaşadı.
Lenin, Marx’ın diyalektiğini aşarak, Marksizme derinlik kazandırdı, ondan kopmadı, onu geliştirdi.
Lenin, Mao, Emperyalizm çağının kuramsal ve köklü analizini yaparak, sosyalizm koşullarında sınıf mücadelesinin devamı diyalektiğine derinlik kazandırarak, insanlığın mücadele tarihine ve felsefi dünyasına daha bir derinlik kazandırdı.
Marksizm, birikerek gelişen bilimsel bir alandır, bu diyalektik gelişmeye uyum sağlamayanlar, bilimsel süreçlerden koparak, tarihin dışında kalmışlardır. ‘’Kimi şeylerin daha başka şeyler tarafından diyalektik olarak yadsınması sırasında, yalnızca daha az zengin içerikli olan maddesel oluşumların giderek daha zengin olana dönüşmesi değil, yanı sıra yeni bir temel üzerinde geriye dönüş, alışılmış olanın yinelenmesi de görülür.
”açıkça eskiye dönüş” olumsal bir görüngü değildir; tersinde gelişimde evrensel ve zorunlu bir yasadır. Kimi maddesel oluşumların ya da nitel durumların başkalarınca yadsınması sürecinde, görüngülerin (niteliklerin, çizgilerin, yanların, özelliklerin) geçişlerinin, ama yalnızca farklı, daha yüksek (daha yetkin) bir duruma değil, yanı sıra kendi karşıtına da geçişinin de gerçekleşmesine dayanır.
”Hiç bir görüngü yoktur ki kimi koşullarda kendi karşıtına dönüşmesin”V.İ. Lenin- Yapıtlar, c.38, s.210
Erdoğan ATEŞİN