Genel

Fransız polisi, öğretmenin başının kesilmesinin ardından baskın düzenledi

PARİS (Reuters) – Polis kaynakları, şüpheli bir İslamcının bir okul öğretmeninin kafasını kesmesinden üç gün sonra, Fransız polisinin Pazartesi günü İslami derneklere ve aşırılık yanlısı inançlardan şüphelenilen yabancılara baskın düzenlediğini söyledi.

47 yaşındaki tarih öğretmeni Samuel Paty, Cuma günü okulunun önünde Paris’in orta sınıf bir banliyösünde 18 yaşındaki bir Çeçen tarafından gün ışığında öldürüldü. Polis saldırganı vurarak öldürdü.

Genç suikastçı, 13 yaşındaki çocuklara ifade özgürlüğü dersinde kurbanının Hz.Muhammed’in karikatürlerini kullanmasının intikamını almaya çalıştı. Müslümanlar, Peygamber’in herhangi bir tasvirinin küfür olduğuna inanırlar.

Kamuya mal olmuş kişiler, cinayeti Cumhuriyete ve Fransız değerlerine saldırı olarak nitelendirdi.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, çevrim içi nefretle ilgili 80 kadar soruşturma yapıldığını ve Müslüman topluluk içindeki yaklaşık 50 derneğin dağıtılıp dağıtılmayacağını araştırdığını söyledi.

Bakan, Avrupa’ya 1, “Polis operasyonları gerçekleşti ve onlarca kişiyi ilgilendiren daha fazlası gelecek” dedi.

Pazar günü bir polis kaynağı, Fransa’nın hükümetin izleme listesinde bulunan ve aşırı dini inançlara sahip olduğundan şüphelenilen ve yaklaşık 150’si hapis cezasına çarptırılan 213 yabancıyı sınır dışı etmeye hazırlandığını söyledi.

Bir güvenlik kaynağı, sınır dışı etmelerin Cuma günkü saldırıdan önce üzerinde çalışıldığını söyledi.

Polis, Paty’nin öldürülmesini takip eden 24 saat içinde saldırıya ilişkin 10 kişiyi gözaltına aldı. Savcılar, aralarında Paty’nin okulundaki bir öğrencinin babası ve öğretmene karşı kampanya yapmak için sosyal medyayı kullandığını söyledikleri istihbarat servislerinin radarında yer alan başka bir kişinin de olduğunu söyledi.

Erdoğan Ateşin

Profilinizi oluşturmak için, biraz hayat hikayenizi anlatın. Bu alan, herkesçe görünebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu