PolitikaGenel

ÖRGÜTLERDE BÜYÜK EROZYON

Sami ÜLKER

Türkiyede belkide çok partili dönem içinde toplum bu kadar örgütsüz, örgütler bu kadar güçsüz, örgütlerin etkisinin bu kadar zayıf olduğu hiç bir dönem olmamıştı!

Bugün sistem partileri dahil bütün yasal parti, kurum , kuruluş, dernek , yapı, dergi çevresi, sendika varsa tarihinin en örgütsüz , en zayıf dönemini yaşıyor, sistem partileri iktidar veya muhalefet partileri tamamı güç kaybediyor , üyeleri uzaklaşıyor, partiler kağıt üzerinde partiler durumuna geliyor !

Kendini solda gören parti, dernek ,sendika , örgüt, çevrecisinden , köy derneklerine kadar hatta avcılar kulübünden, cami yaptırma ve yaşatma derneklerine kadar hepsi çözülüyor, bu öyle bir çözülme ki yöneticileri de itiraf etmek zorunda kalıyor, yönetim kurullarının toplanmadığı , toplanamadığı , hiçbir eyleme beş kişiden fazla insan taşıyamadıkları günlerden geçiyoruz!

Adeta örgütler yok gibi , partiler bile seçim partisi olma özelliğini kaybediyor , sendikaların sürekli üye kaybettiği bir durumda hükümetin işçi sınıfının bütün haklarını elinden almak için harekete geçmesi kadar doğal ne olabilir , istediği kadar torba yasayı meclisten tıkır tıkır çıkarır, düğmeye bastılar zaten , maden yasalarından, kıdem tazminatına kadar yasaları hazırlayıp hazırlayıp meclise getiriyorlar!

Toplum örgütlerden, partilerden uzaklaşır ve kendi içine çekilirken, bütün partilere güven iyice azalırken, bu boşluğu mafyatik yapılar, silahlı çeteler, dinci çeteler, tarikatlar , cemaatler dolduruyor , silahlı güçler bütün toplumun en güvendiği yapılar haline dönüşüyor! En silahlı güç devlettir , devletten daha büyük silahlı güç yoktur , diğer silahlı güçler parelel yapılar olarak faaliyet gösterebilir ancak !

Pandemi koşulları devleti daha da öne çıkardı, özellikle devletin güvenlikle ilgili birimlerini daha da öne çıkardı, bugün belediyelerin hiçbir etkisi yoktur , yapabilecekleri bir şey de yoktur , aslında belediyeler sağladığı rant kadar bir değeri vardır, ….

Toplumsal hayatın her alanında ortaya çıkabilecek anarşiyi ve kargaşayı düzene sokacak , yön verecek biricik güç devletin silahlı güçleridir, devlet silahlı güçleri başta olmak üzere bütün örgütlenmelerini seferber etmek zorunda kalacaktır, zaten olanda budur !

Olmayan örgütlerin hayali birliklerinin demokrasi mücadelesi yok hükmündedir, seçimler de yok hükmündedir, şu parti kurmuş, bu yeni bir oluşum başlatmış geçeceksiniz bunları, …

Eğer bir örgüt kurulacaksa sıfırdan hatta moral açısından bakacak olursak çok daha aşağıdan hatta bataklıktan başlamak zorundayız , devrimci teori yeniden inşaa edilmek zorunda…

Halklar kapitalizmin çıkmaz sokaklarında yönsüz, hedefsiz , perişan ve diz çökmüş durumda! Karanlık bir döneme girdik , en kötüsü elimizde bir mum bile yok bize ışık olacak! Umut, her şeye rağmen umudumuz devam ediyor ve edecektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu