Genel

İdeoloji Çağı Bitti mi?

"İdeolojik düşünüyorsun, ideolojiler çağı bitti" diyorlar... İdeoloji kavramıyla, doktrin kavramı genellikle birbirine karıştırılır.

Erdoğan ATEŞİNFotoğraf açıklaması yok.
“İdeolojik düşünüyorsun, ideolojiler çağı bitti” diyorlar…
İdeoloji kavramıyla, doktrin kavramı genellikle birbirine karıştırılır. Bütün öğretiler, ideolojik kavramların ürünüdür.
İdeoloji, esasta sistemlerin üretim ilişkileri tarafından belirlenir ve mutlak bir sınıfın, bir sistemin, toplamda manevi değerlerinin, düşün ürünlerinin, ahlakın, siyaset ,hukuk üst yapı kurumlarının toplamıdır. O nedenle ideoloji toplumsal süreçlerin üretim ilişkileri ve üretici güçlerle olan ilişkisi içinde oluşur.
İdeolojiler, öğreti-doktrin olmadıkları için yalnız başına tek düşünürlerin çabasıyla oluşmazlar. İdeoloji, sınıfın veya sistemin bütün manevi ve kültür üreticileri tarafından işlenir. İdeolojik etkinliğin omurgası ve tarihsel maddesi o sınıfın üretim içindeki faaliyeti tarafından belirlenir.
Bilim yapmaya çalışan insan, insanlığın sınıflı topluma geçişiyle birlikte, kendisi de ideolojinin bizat içindedir artık. O nedenle her insan bir ideolojiye, bir manevi kültürler ve değerler sistemine sahiptir ve bütün sınıflı toplumlarda her insan ideolojiktir. Ve her insan bir ideolojik değerdir ve öznedir.
Devrimci komünist partiler toplamda , sınıfsızlıkla birlikte ideolojik değerleri ortadan kaldırmanın aracıdırlar. Yani sınıfsızlıkla birlikte ideolojilerde ortadan kalkar. Ancak sınıfsız toplumun da manevi kültürel değerleri olacaktır, ancak bu değerler ideolojik olmazlar.

Erdoğan Ateşin

Profilinizi oluşturmak için, biraz hayat hikayenizi anlatın. Bu alan, herkesçe görünebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu