Dünya

FRANCOİS MİTTERAND VE TENEKE SUİKAST

Mitterand, 15 years after his death - Focus on France

Ahmet Hulusi KIRIM

ENGELS: “Devlet evriminin belli bir aşamasına gelmiş toplumun ürünüdür.”

Bu toplumun kendi kendisiyle çözümlenmez bir çelişki içinde kösteklendiğinin, yenmekte güçsüz olduğu uzlaşmaz karşıtlıklar halinde ayrıştığının ifadesidir.

Bu karşıtlıkların, farklı ekonomik çıkarları olan bu sınıfların aralarında kısır bir savaş içinde toplumu yememeleri için görünüşte toplumun
üstünde yerleşmiş bir güce ihtiyaç vardır. Bu güç, kavgaları yatıştırmak, alttaki sınıfları düzenin sınırları içinde tutmakla görevlidir. Bu güç devlettir.

Devlet, müesses nizamı sağlamak yani egemenlerin çıkarlarını savunmak için çeşitli kurumlara ihtiyaç duyar. Bunlardan birisi de polis ve ordu kurumudur. Devletlerin ortaya çıkışıyla birlikte silahlı bu kurumlar egemenler tarafından oluşturuldu.

İç emniyetten sorumlu olan polis teşkilatının adli olaylar dışında esas görevi, düzen muhalifi unsurları takip etmek, fişlemek, gerektiğinde operasyonlar yapmak, faaliyetlerini minimal seviyede tutmaktır.

Bu amaçla gerektiğinde kurumların içinde kışkırtıcı ajanlar sokar, yurt içi-dışında suikastlar düzenler.

Bazen hakim sınıflar arasındaki kavgalarda rol alarak bir taraf yanında algı yaratıcı operasyonlar da düzenler. “teneke suikast” operasyonları düzenlemek de bu faaliyetlerden biridir.

Tarihte istihbarat örgütlerince siyasilere düzenlenmiş birçok “teneke suikast” örneği vardır.

En bilinen 2 örnek 18 Haziran 1988’de Başbakan TURGUT Özal’a ve 1960’da FRANCOİS MİTTERAND’a düzenlenen “teneke suikast”dır.

Teneke suikast, siyasi kisvesi olan ve popülaritesi düşmüş bireye, popülaritesini yükseltmek için, onun bilgisi dahilinde ölümle sonuçlanmayacak ama kamuoyunda ses getirecek sahte suikast
düzenlemektir.

1988’de Anavatan Partisi Kongresi yapılırken Kartal Demirdağ isimli bir profesyonel tarafından suikast düzenlendi ve Özal parmağından sıyrıkla “suikastı” atlattı. Dönem Özal’ın siy popülaritesinin inişe geçtiği seneler.

Hedefe nokta atışı yapan ve atıştan sonra öldürülmemek için
yerde taklalar atan suikastçının istese Özal’ı öldürebileceği ve bunun “teneke suikast” olduğu canlı görüntülerde herkesçe kabul gördü.
Diğer bir örnek de 1960 senesinde Fransa’da Mitterand’a yapılan teneke suikasttır.

15 Ekim 1959’da General de Gaulle’ün iktidarı alışından bir yıl sonra Nievre milletvekili Mitterand Lipp Birahanesine öğle yemeğine geliyordu. Arabası saldırıya uğradı, kurşunlarla delik deşik oldu kendisi de Rasathane bahçelerinin parmaklıkları üstünden atlayarak ölümden kurtuldu. Bir anda
kahraman oldu.

Fakat birkaç gün sonra eski milletvekili Robert Pesguet saldırının düzenlenmesinde bulunduğunu ve bunun bir “teneke suikast” olduğunu kamuya açıkladı.

-Çünkü, politik yıldızını tekrar parlatmak için bu işi düzenlemeyi benden isteyen F.Mitterand’ın kendisiydi.. On iki yıl sonra olay bütün gerçekliğiyle açığa çıktı.

Hiçbir şeyden haberi yokmuş gibi davranmayı sürdüren ve son anda hayatını kurtaracağına inanan Mitterand’a yapılan ve bütün parçalarıyla kurulmuş bu sahte suikast, kamuoyunda büyük bir gürültü çıkardı ve onun sönen siyasi yıldızını parlattı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu