BölgeGenel

BUNLARIN ADAM OLACAĞI YOK

Hasan H. Yıldırım & Hussein Erkan

10 Ekim 2022 tarihinden beri Güney Kürdistan Başbakan Yardımcısı Qubat Talabani, Hewler’i terk etmiş Süleymaniye’ye gitmiş. Hewler’e dönmüyor. Hükümet içindeki YNK’li Bakanlar Hewler’i terk etmiş. Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmıyor.

Nedeni ne? Bilen var mı? Bu nasıl hükümet ortaklığı? Şimdi bunu söylemekle güney düşmanlığı mı yapmış oluyoruz? Irak-PDK ve YNK kapısında kemik kovalayanlara göre aynen öyle. Hey! Size diyoruz. İyi misiniz? İyisiniz iyisiniz(!)

Bilindiği üzere birkaç gün Önce YNK’den Bafil Talabani bir heyetle Rojava’yı ziyaret etmiş, yönetimle görüşmüştü. Boyundan büyük laflar etmişti: “60 milyonuz. Bize ortak bir kongre ve parlamento lazım” demişti.

Bunun üzerine üç gün önce “BAFİL TALABANİ’NN ROJAVA ZİYARETİ ÜZERİNE“ başlıklı bir makale yazmıştık. Ne demiştik? Ortaya atılmış bir söz. Dönüşte unutur demiştik. Öyle oldu.

Başka ne demiştik? “Bafil Talabani, Irak-PDK’ye; “Maddem beni ciddiye almıyorsunuz, bende sizin düşmanlarınızla görüşürüm” mesajını vermek için Rojava’ya gittiği, gittiğinin nedeni bu olduğunu” söylemiştik.

Şunu da eklemiştik. Yakında Irak-PDK yetkilileri, Talabani kardeşlere; “gelin hele, derdiniz nedir, paraysa hal ederiz” diyeceklerini söylemiştik. Bizi yanıltmadılar. Bafil Talabani, Rojava’dan döner dönmez aynen dediğimiz yapıldı.

Türk devleti, Bafil Talabani’nin Rojava ziyaretini kendileri için tehlikeli bir gidişata gidebilir endişesiyle Hewler’e kayyum olarak atadıkları Barzanileri uyardı. Talabani kardeşleri susturun dedi. Barzaniler hemen harekete geçti. Talabani kardeşlere; “mesele ne, hallederiz” dedi. Bunun üzerine Irak-PDK ve YNK arasında uzun süredir basın üzerinde devam eden kavgaya iki gündür son verildi. Yaptıkları görüşmelerden sonra “aramızdaki sorunları çözdük” diye açıklamada bulundular.

Burada soru şudur: Aralarındaki sorunlar nelerdir? Neyi, nasıl çözdüler?

Kerkük sorununu mu çözdüler?

Peşmergeyi, istihbarat güçlerini mi birleştirdiler?

Dış politikada ortak bir görüşe mi vardılar?

Daha ötesi devleti devlet yapan kurumların oluşturulmasından mı anlaştılar?

Vs. vs. vs.

Bunların hiçbirini çözmediler ki Kürd milleti için hayati olan bu sorunlar hem Irak-PDK hem YNK sorunda görmüyor.

Peki neyi “çözdük” diyorlar?

Onlardan bunun açıklamasını zaten beklemiyoruz ama biz söyleyelim. Irak-PDK yetkilileri, Talabani kardeşlere şu mesajı iletmişler: “Milli gelirden gelen paranın bu kadar miktarını size vereceğiz.” Talabani kardeşlerde bunu kabullenmiş olacaklar ki basın üzerinde süren kavga son buldu.

Onlar anlaşırlar ama Kürd millet sorunları çözümsüz olarak ortada kalacaktır. Buna rağmen bu gelişmeyi Irak-PDK ve YNK kapısında kemik kovalayanlar, “milli birlik” diye millete kakalamaya çalışacaklar.

Başlıkta belirtik. Bunların adam olacakları yok.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu