Genel

TÜRKİYE KATLİAMLARI TARİHİ

  1. Bölüm

STRUMA KATLİAMı.
Şubat 1942 içinde Alman nazilelerinden kaçan Romen yahudilerinin olduğu STRUMA adlı balıkçı teknesi, Karadeniz’e açılarak Türkiye’ye sığınır. Teknenin içinde 769 kişi vardır. 70 gün aç susuz Karadeniz’in azgın sularında bekletilirler, ama sonuçta TC faşist hükümeti teknede bulunanların sığınma talebini ve isteklerini kabul etmez. onları geldikleri ülkeye geri dönmeleri için meclisten karar çıkartılır. Tekne Karadeniz’e açıldığında, Alman denizaltıları tarafından 24 Şubat’ta batırılır ve içindekilerin hepsi ölür.
6-7 Eylül 1955 Rum katliamı.
Bu tarihte ülkemizde yaşayan Rum’lar kont gerilla tarafından organize edilen Irkçı, Şovenist bir kışkırtmayla, Rum’lara yönelik saldırı , mallarına, mülklerine yağma , sürgün ve katliam gerçekleştirilir. Bilanço yıllarca tam bilinmemesine rağmen. Bazı kaynaklardan edilinen bilgiye göre olayların boyutunu ortaya koymaya yeterdi bazı kaynaklar ölü sayısının 100 kişiyi aştığı, 30 kişinin ağır yaralandığı belirtmektedirler, ama bilgi resmileşmedi. Bunun dışında 73 kilise. 1 Fabrika, 8 Ayazma, 2 Manastır 3584’ü Rum vatandaşlara ait olmak üzere 5538 Gayrımenkul yakılıp yıkılarak yağmalanmıştır. 70 bin Rum yurttaş Türkiye’yi terk etmek zorunda kalmıştır.
ÇORUM ismi nereden gelir diyenlere cevap , Çoğu Rum olmasından gelir. Rumlar Çorum’un büyük bir nüfusunu oluşturmaktaydı. Çorum’lu olanlar ve Çorum’u ziyaret edenler bilirler. Kale mahallesi içinde Rumlar’ın yaşadığı bir kale bulunmaktadır. Kalın Demir ve taş duvarlar içinde hapsolmuş Rumlar ne yazıkki günümüzde artık yoklar.
GAZETE KÖK/ AVUSTRALYA

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu