Genel

KOMÜNİST MANİFESTO’YA 174’INCI YILINDA NASIL BAKILIR?

Mehemet Özcan

174 yıl önce Komünist manifesto yazılırken, elektrik yokdu, mum ışığında divitle yazdılar biz insanlara sosyalist, komünistlere bir gelecek, bir miras bırakabilmek için belki mum ışığında komünist manifestoyu bitirmek için, kaç divit, kaç mürekkep bitirdiler, bilinmez fedakarlık ederek kaç ay belki kaç yüzlerce gece uykusuz kalarak gecelerini, gündüzlerini harcadılar.

Amaç geleceğe ışık tutmak için, işçi sınıfının bilimini yaratmak için, kaç cild, yazılar, kitaplar, teoriler üretiler,’’Engles’’ ve ’’Marks’’ birbirlerini dahi tanımıyorlardı.

İki filizof iki dahi düşünceleri ışığında Paris’de tanıştılar amaç, işçi sınıfının tarihsel ve diyalektik tarihi materyalizmini yaratarak orta-çağ karanlığına son vermek için, bilim dışı idolojiye son vererek dünyayı bilimsel sosyalizm ışığında dünyayı aydınlattılar.

Diyalektik ve tarihi Materyalizm ışığında dünyayı, insanlığı yeniden yaratmak için, dünyada kaderciliği yıkarak dünyanın bilimsel yönden kavranmasını, insanların evrimleşme çağını inceleyerek, toplumların oluşumların derinliklerine indiler.

İnsanların Ata erkil dönemini, insanların Ana erkil dönemlerinden başlayarak ateşin buluşu ile birlikte avlanmak ve doğadan korunmak için, silahların bulunması ile birlikte ”ilkel Komünal toplum, Köleci toplum, feodal toplum, Kapitalist toplum, Komünist toplum ile Kapitalist toplum arasında ki, Komünist toplumun ilk evresi Sosyalist toplum ve sınıfsız sömürüsüz toplum olan Komünist toplum”olarak bilimsel olarak uzun uzun Komünist manifesto da araştırarak açıklamışlardır.

İşte bu iki bilim adamı Marksizmi oluşturmak için, birisi İngiliz, diğeri Alman olan bu iki dahi Komünist manifestoyu oluşturmak için, kendilerini insanlığın kurtuluşuna adamışlardır burası tüm işçi sınıf için, çok önemlidir.

Bugün çağımızın handikapısı ise, var olan Marksist teori ve ideoloji verileri hoyratça harcayarak bilimselliğin dışına iterek, kendi öznel düşünceleri ile Marksizm dışı teoriler üretilerek sınıfın varlığı inkar ederek kendi subjektif sapma ideolojileri Marksizme eş-değer olarak görmekteler.

Bunda kuşkusuz çözülen Sovyet sosyalizmin çöküşü kuşkusuz bir etkisi olmuştur. Ancak her şey de bir günah keçisi arayacağımıza kendimize baksak dah iyi olacaktır.

Kuşukusuz geçmiş Sovyet sosyalizmini tartışmak ordan ders çıkarmak her komünistin görevi olmalıdır.

Fakat bunu bir gerekçe haline getirmemek şartıyla, hemen şu söylenebilir bugün, emperyalist -kapitalist sistem veya ”Küresel kapitalizm”dünyanın kaderini değiştiriyor diyebilirler bu doğrudur.

Bugün Sovyet sosyalizmin çöküşünden sonra emperyalist-kapitalist sistem dünyayı yeniden paylaşım savaşına doğru sürüklemiştir.Bu savaşlardan günde yüzlece insan canını kayb etmekte, binlerce insan evinden barkından edilerek göçe zorlanmakta, dünyada günde açlıktan, yoksulluktan milyonlarca bebek ölmekte, milyonlarca insan açlıktan, susuzluktan, ilaçsızlıktan ölürken! Emperyalist-Küresel kapitalizmin sadece 2008 de dünya genelinde 5 Milyonun üzerinde işçinin işini kayb ederek işsizler ordusuna katılacağının endişesinin kaçınılmaz olduğunu tartıştılar.

Ama gerçek şu ki, kapitalizm artık bitiğini can cekiştiğini haykırıyor, son günlerin burjuva demokrasi si harikası olarak sunulan Avrupa da bir yandan ırkçılık kol gezerken, yabancılar düşman ilan edilirken, Faşist partiler yabancıları ezmek için oylarını bu temelde artırırken.

Faşist ırkçı poltikasıyla oylarla seçimleri kazanırken, eski Hitler Almanyası bir taraftan aslına dönerken, diğer taraftan ’’Marks’ın Kapital’’de açıkladığı gibi, artı-değer sömürüsü ve ucuz işgücü için, tüm dünyada olduğu gibi, Almanyada ki fabrikalarını sökerek uzcuz işgücü olan ülkere taşımış bulunmaktadır.

Fabrikayı kapatacağını söylerken, her ne kadarda sendikalar karşı çıksa bir şey ifade etmeyerek fabrikanın kapanacağı kesinleşti bu sadece bir örnek di, bu günümüz küresel kapitalizmin dünyanın her tarafında bir yasasıdır.

Şimdi burda sosyal reform teorileri ile veya, liberal, sosyal devlet refah ideolojileri ile bir yere varılamayacağı dünyada kesinleşmiş durumda yani önceden olsa belki, haklılık payı olabilirdi neden? Çünkü, bu söylenen teoriler Kapitalist-emperyalist sistemin, Sovyet sosyalizmin hatırına verdiği sosyal devlet teorileri artık, Sovyet sosyalizmin çöküşü ile birlikte tarihe karışmıştır.

Yani kapitalist sistemde değil sosyal devlet, liberal devlet teorileri veya işçilere verilen sosyal hakların yeri artık boş durmakta, ve artık ’’Üçüncü dünya ülkeleri sadece açlıkla savaşmıyor?

Veya Türkiye gibi geri bıraktırılmış ülkelerde olduğu gibi, açlar için aş evleri sadece oralarda değil.

Artık buna inanın ki; Avrupa ülkelerinde de aş evleri gibi, yerler açarak açların karınlarını hatta bebeklerin, çocukların, gençlerin, karnını doyurmaya çalışıyorlar ve her kesin bildiği gibi, saatı ’’1’’ Avroya insan çalışırken, işte kapiatalizm budur. Bu tabloya iyi bakın ve iyi okuyun öğrenin.

Evet 174 inci yıl önce Komünist manifesto mum ışığında divitle yazıldı. Ama şimdi teknoloji ve iletişim çağında bilgisayar var, internet siteleri var, sosyalizmi, devrimcileri sömüren siteler var, ben yazdığım yazılardan ne para bekliyorum, ne isim, nede kendimi ifade etmek, benim amacım bir sosyalist olarak 34-35 yılda öğrendiklerimi devrimci demokrat veya yeni yetişmekte olan kardeşlerimle, yoldaşlarımla Marksizmi-Lenizmi paylaşmak onlardan tartışarak bir çıkış yolu bulmaktır.

Birileri çıkmış sosyal medyada ”Engles”in sözlerini eleştirerek üste çıkmaya çalışmaktadır. Engles’e karşı çıkarken hangi teoriyi geliştirdin veya sen bugün için neyi söylüyorsun? Bol işkembeden üretmek ve söylemek kolay! Pekiy sen yeni adına ne üretiyor ve ne söylüyorsun?

25.09.21 Mehemet Özcan

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu