Genel

UKRAYNA’DA EMPERYALİST PAYLAŞIM SAVAŞI

Umut İLERİ

Bugüne değin Ukrayna Özelinde ki Emperyal Bloklar Arası Paylaşım Savaşını, SOL Kesim içerisinde çok az bir kesim bize göre doğru değerlendirdi.

Bir Kısım Sol özellikle de Ulusalcı Kesim, Putin severlikten kendini kurtaramazken, Rusya’yı bu savaşın mağduru ilan ederken, Liberaller Ukrayna’nın yanında saf tutarak, bu savaşı Ukrayna’nın bağımsızlığına karşı yapılmış bir saldırı olarak nitelediler.

Yukarıda da değindiğimiz gibi, SOL içerisinde çok az bir kesim, bu savaşın başını ABD ve Rusya’nın çektiği Emperyal Bloklar Arası Hegemonya Paylaşım savaşı olarak tanımladı.

Bunların içerisin de Durum Dergisi de var..21 Nisan 1922…tarihli Dergide, “Putin’in Ukrayna’ya saldırısına amasız fakatsız karşı çıkalım! Ama yalnız savaşın suçlusu değil, sorumlusunu da adıyla söyleyelim” başlıklı Savaş YENER imzalı bir yazı var.

https://durum-online.com/…/uploads/2022/04/Sayi-21_PDF.pdf

Yazıda alıntıladığımız iki paragraf aslında bizimde katıldığımız yazının bir özeti.

“Oysa Rusya çoktan kapitalist, emperyalist bir ülke olmuş, emperyalizmin bir güç merkezi haline gelmiştir. Emperyalizmin doğası gereği onun taşıyıcısı olan oligarkların çıkarlarına göre hareket etmek zorundadır. Bu çıkarlar, iki emperyalist blok arasındaki rekabet bir savaşı gerektiriyorsa, bu savaşı yapmak zorundadır.

Dünyadaki sol ve devrimci güçlerin artık Rusya ile oradaki sosyalizmin “kalıntıları”ile ilgili nostaljileri terk etmeleri gerekmek-tedir.”

“Özellikle dünyanın dev gücü ABD karşısında gelişmekte olan yeni Emperyal güç Rusya’nın henüz zayıf konumundan ileri gelen “barışçıl” tutumu, diyalog ve diplomasiye önem veren tavrı sol ve devrimci güçlerde Rusya’nın sanki Sovyetlerin barışçıl tutumunu devam ettirdiğini sanmalarıdır. Bu ise tam bir yanılgıdır.

Rusya artık kapitalist bir devlettir, kapitalizmin kurallarına göre hareket etmektedir. Dün zayıftı, “barışçıl” dı.

Bugün güçlendi ve kendisinde ABD’ye meydan okuyacak güce sahip olduğu kanısına vardı. Kendi gücünü abartarak Ukrayna’ya saldırdı ve bir emperyalist olarak ABD ile boy ölçüşmeye kalktı…

“Ne demeli!……… DOĞRU SÖZE DİYECEĞİMİZ BİR ŞEY YOK.

Bence Dünya da olup bitenleri anlamada OKUNMASI GEREKEN BİR YAZI.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu