Genel

KÖLELİK ÖZÜRÜ!

Avustralya Queensland belediye başkanı Jack Dempsey, Pasifik adalarına uygulanan “ Blackbirding” kölelik tarihi için bir özür yayınladı.

BUNDANERG’in çiftlikleri boyunca uzanan taş duvarlar bölgedeki kölelik tarihinin en kalıcı bir hatırlatıcısı oldu.

Avustralya’da bir ilk olarak, Bundanerg belediye başkanı blackbirding (Karakuş) uygulaması nedeniyle Güney Denizi adalı topluluğunda (South Sea İslander) resmî bir özür yayınlıyor.

South Sea İslander topluluğu 80’den fazla ada topluluğundan oluşmakta. Blackbirding: South Sea Adaları’n dan 62.000 kilinin 1860 ve 1900’lerin arasında eyalete kalmış tarlalarında çalışmak üzere getirilen sözleşmeli işçi sistemini ifade etmekte.

Belediye başkanı Jack Dempsey, “ özür dilemek, iyileşme için bir başlangıç ve daha iyi bir ilişki için umuttur.” Dedi.

Sefalet ve korkuyla yaşadılar, Coral, insanlık dışı muamele ye maruz kaldıklar ve birçoğunun kamış çiftliklerinde çalışırken öldüpünü söyledi. ABC’ ye konuşan Bundaberg Güney Deniİ Adaları Miras Derneği başkanı Coral Walker, akrabalarının Vanuatu’daki EPi ve Tanna Adalarından adeta çalınarak 1800’lerde Queensland ‘e getirildiğini ifade etti. “burada Backbird olduklarında acı çekmek zorunda kaldılar. Gemiye alındılar ve sefalet içinde yaşamak zorunda kaldılar. Tedavi uygulanmadı, aksi takdirde denize atılıp köpekbalıkları tarafından yenilmek ve suda boğulmakla tehdit ettiler”

özür gecikti. Belediye başkanı Dempsey, özrün geciktiğini söyledi. Blackbirding (Karakuş) ne demek; Adam kaçırma, kölelik ya da anavatanlarına uzak ülkelerdeki düşük ücretli işçilere verilen ad oldu.

Karakuş ismi nereden geldi; bu işçilerin satın alınmasında görev alan gemilerin sahipleri, kaptanları ve mürettebatı Karakuş olarak adlandırıldı. Bu tür ucuz işgücüne olan talep, esas olarak Avrupa ‘daki sömürgecilerden geldi.

GAZETE KÖK AVUSTRALYA 11/8/2021 MELBOURNE

HÜSEYİN BİÇER

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu