DünyaGenel

8 Mart Dünya Emekçi Kadılar Günü Kutlu Olsun !!!

Erdoğan ATEŞİN

  1. ci Dünya savaşında Anadolu kadını…
Milli Mücadele'nin Kadın Kahramanı: Şerife Bacı - Türktoyu - Türk Dünyasını Keşfet

Cennetten kovulmuştur kadınlar kadını tanrıça HAVVA ANA. Bütün kadınların, bütün insanlığın ANASI !!! İlk serüvenini kadının böyle başlatır egemen. Adem’den habersiz, şeytana uymuştu, cennetin yasaklı meyvesin den yemişti Havva. Kadın artık egemene göre şeytandı, tanrı öyle buyurmuştu, çıplak kaldılar Adem’le birlikte koca bir cennetin içinde. Sonra bir incir yaprağı ve sonra onları attılar yer yüzüne, yani bu dünyaya. Kadın ezilmişliğinin efsane tarihi burada başlar egemene göre.

Gerçek ile düş, tarih boyutunda bilinçlerde başkalaşrak, özel bir çabayla bu günlere taşınır. Kadın artık bir şeytandır, yaşamın ve bütün kötülüklerin sorumlusudur. Onun yeri ve toplumsal statüsü artık ayak altıdır. Onun hayatına acılar yükleyen, yalnızlıklar yükleyen büyük tarihsel süreç…

Sevdiğinin yüzüne sürgündür, Afrika’dan başlamıştır yolculuğuna. Saçlarını bırakmıştır eski dünyanın ortasına, Saçıdır kadının Afrika…Yedi Kıta’ya ismini vermiştir. Asya olmuştur kadın, Europa olmuştur. Amerika olmuştur, Donmuştur Antartika’da buz olmuştur, donmuştur!!! Rüzgar tarar saçlarını kadının bu Kıta’da…Okyanustur akar…Ve birlikte kadın -erkek, tarihini yaratmıştır.

Kadın tarihsel olarak, sınıflı toplumların mağdurudur, köleci, Orta-Çağ ve kapitalist toplumların mağduru. Ama bütün varlığıyla kadın, altın çağa ulaşmaya çalışan insan mücadelesinde özgürleşerek çıkacaktır. Bu mücadele kadının, ekonomik, sınıfsal baskı dışında ki özgün mücadelesinin doruğu olacaktır. Kutlu Olsun Dünya Emekçi Kadınlar Günü!!!Yaşasın Emekçi kadın yoldaşların mücadelesi !!!

[email protected]

Dünya Emekçi Kadınlar Günü Tarihçes

Tarihçe

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
 İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler’in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır. 

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor. 

Erdoğan Ateşin

Profilinizi oluşturmak için, biraz hayat hikayenizi anlatın. Bu alan, herkesçe görünebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu