Genel

TÜRKİYE KATLİAMLAR TARİHİ:

  1. Bölüm

ULUDERE KATLİAMI:
Roboski katliam 28 Aralık 2011 akşamı Türk hava kuvvetlerinin Şırnak’ın Uludere ilçesi yakınlarındaki IRAK topraklarında F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombalı saldırı sonucu 34 Kürt kökenli vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Bu saldırı olayında bir kişi yaralı olarak kurtuldu. Operasyonda hayatını kaybedenlerin Irak’tan Türkiye’ye mazot, siğara getirmek için yola çıkan kaçakçı kafilesi olduğu anlaşıldı. Katliama uğrayanların yakınları katırlar üzerinde cenazeleri taşıdı. Bu tablo utanç verici bir tanı olarak hafızalarda kaldı.
GAZİ ÜMRANİYE KATLİAMI:
12-14 Mart 1995’de faşist devletin kolluk kuvvetlerince açıkca gerçekleştirdiği katliamlardan biridir. Yoksul gece kondu halkını ölüm mangalarının azgın saldırılar sonucu 18 insan yaşamını yitirdi. 100 lercesi ağır yaralandı. Bu katliam da Devletin katliamcı , Asimilasyoncu yüzünü ortaya koydu.
SEYİD RIZA ve Ailesine yönelik katliam:
17 Ağustos 1937 Sabahı Seyid Riza ile ailesinin Kemalist Faşist diktatörlüğü hükümetinin baskı ve zulmünden dolayı Seyid Riza Hedef tahtası haline getirilmiş TC Askeri birlikleri seferber edilerek 16-17 Ağustust gecesi Seyid Riza ve ailesini saklandığı yer tespit edilerek harekete geçmiş bir vahşi saldırı düzenlenmiştir. Seyid Riza’nın büyük oğlu Sıx Hesen ve Sıx Hesen’in eşi Anike, Seyid Rıza’nın eşi Beşere, Büyük kızı Sewliye’nin içinde bulunduğu kafileden 3’ü yetişkin erkek, 6’sı kadın, 20’si çocuk olmak üzere 29 kişi katledilmiştir. Raporda 30 kilinin öldürüldüğü belirtiliyor. 30. Kişi yazılmamış çünkü henüz ana karnında bir bebekti. Anike’nin karnı delik deşik edilerek doğmamış çocuğu da katletmişlerdir.
SİVAS MADIMAK OTELİ KATLİAMI:
2Temmuz 1993
Devlet baktı. Faşistler ve yobaz sürüleri yaktı. Geleneksel olarak her yıl yapılan Pir Sultan Abdal şenliğinde kültür sarayımda bir araya gelem Alevi ve Alevi dostları görkemli bir şölen gerçekleştirdi. Katılan binlerce aydın ,demokrat, yazar, sanatçı güzel insan birlikte coşkuyla Pir Sultan Abdal’ anmak onun düşüncelerini Mücadelesini Yüreklerinde hissederek kenetlendiler. Bu birliktelik ve coşku yobazlarıın yüreğine korku saldı. Korkarak korkunç kararlar alarak, camiye toplanan yaratıkları kışkırtarak saldırıya geçtiler, ellerinde benzin bidonlar, sopalarla. Dillerinde Şeriat isterken, Sivas Alevilere mezar olacak. Laiklik Sivas’ta kuruldu Sivas’ta yıkılacak sloganlarlarla Ca ağzı salyalı dinci yobaz sürüleriyle saldıra geçtiler. Önce Pir sultan Abdal’ın heykelini parçalayarak saldırdılar, sonra Madımak oteli önünde büyük bir öfkeli kalabalık oluşturarak Madımak otelini yaktılar. İçeride masum çocuklar,kadın yaşlı insanlar hükümet yetkililerinden bu vahşi saldırıdan kurtulmak için çağrıda bulunmasına rağmen 8 saat boyunca hiç bir cevap alamamadılar. Bu olay Faşist askeri jandarma birliklerinin önünde gerçekleşti. Kültür sarayına toplanan binlerce insan tepkilerini ortaya koyamadı. Pir Sutan Abdal Asılırken Gül atanlar gibi sessizce canlarının telaşı içinde dağıldı. Örgütsüzlüğün sonucu karşı mücadele içinde olamadılar. Otel içinde dumanlarnedeniyle boğulmak üzere olan bir kaç kişi kendi canını kurtarmak için soka fırlarlen içeridekilerin kurtarma gibi bir eyleme geçemedi. Çarizizce ölümü beklerken hiç kimse yardım elini uzatmadı. Faşist devletin saldırı sonucu 33 can 2 Otel Görevli can toplam 35 güzel insan katledilerek yaşamını yitirdiler.
Devam edecek…
GAZETE KÖK/AVUSTRALYA

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu