Genel

TÜRKİYE KATLİAMLAR TARİHİ

  1. Bölüm

BUCA cezaevi olayları:
21 Eylül 1995’de Buca kapalı cezaevinde çıkan siyasi isyanda tutuklu ve mahkumlarla rehin alınan cezaevi personelinin kurtarılması için Devletin kolluk kuvvetlerince yapılan operasyon neticesi 3 siyasi tutuklu saldırı sonucu hayatını kaybetti. 10 larcası ağır yaralandı. Olay hapishanelerde 20 yıllık katliamcılık1980-2000 arası 20 yılda Türkiye hapishanelerinde çeşitli biçimlerde devam etti. Toplam 277 tutuklu ve hükümlü katledildi. 1995-1996 ve 1999’da Buca Ümraniye ve Ulucanlar hapishanelerine tutuklulara yönelik operasyonda 17 tutuklu katledildi. Ayrıca diğer hapihanelerde yağlan saldırılar sonucu 28 tutuklu katledildi, 100’lerce turuklu ağır yaralandı. 120’den fazla siyasi tutuklu dünyanın en uzun açlık grevlerinde yaşamını yitirdi. Dünya genelinde Türkiye hapishanelerdeki İNSANLIK dışı , işkence ve zulmü protesto amaçlı destek grevleri yapılmıştır.
GÜÇLÜ KONAK KATLİAMI:
15 Ocak 1996 tarihinde ŞIRNAK ‘ın Güçlü Konak ilçesinde 11 köylünün bir minibüs içinde kurşunlanıp yakılması sonuçlanan katliamda, genel kurmay suçu başkalarının üzerine atmıştır. Ancak bazı sivil toplum kuruluşları olayın Devletin ölüm mangaları tarafından yapıldığını doğrulamışlardır. Katliama uğrayanların yakınlarıyla ilişki içinde olan sivil toplum kuruluşları olayı yargıya taşımışlar fakat hiç bir sonuç alamamışlardır. Olaydan 13 yıl sonra dönemin Devlet bakanı Adnan Ekmen’in açıklamasına göre katliamın JİTEM tarafından yapıldığını iddia etmiştir.
MARDİN KATLİAMI:
4 Mayıs 2000 tarihinde Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 kişinin yaşamıyla sonuçlanan katliam, hükümet yetkililerinin ilk açıklamasında Töre cinayetleri olarak duyurmasına rağmen, olayın faillerinin devletin kolluk küvetleri tarafından yapıldığına halk şahittir. Bu saldırıda 6 Çocuk 16’sı Kadın, toplam 44 kişi hayatını kaybetmiştir, 17 kişi ağır yaralı olarak bilinmektedir.
Devam Edecek…
GAZETE KÖK/AVUSTRALYA

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu