GenelEkonomi

KRİZLER TEORİSİ VE TOPLUMSAL DEĞİŞİM

ABD hegemonyası artık geride kaldı – Ergin Yıldızoğlu (Cumhuriyet)

Erdoğan ATEŞİN

Bilinç, madde ve enerji bütünselliği bağıntısı, doyuma ulaşarak, doyum içinde türümüzün geleceğini şekillendiriyor. İşte tam da bu süreçlerde bilimsel krizler teorisi devreye giriyor ve her kriz ve çatışma bir üst biçimini yaratarak, sonuçta sistem kendi içine çöker.

Emperyalizm savaşlar çıkarır, geri çekilir yine savaşlar çıkarır, geri çekilir, bütün bu mücadele pazarların sömürüsü üzerine gelişiyor, çünkü emperyalizm savaş demektir. Bu saldırganlık devam eder, sonuçta sistem kendi kaçınılmaz sonunu hazırlar…

Bütün insanlı toplumlar ve sistemler ölümlüdür ve günü geldiğinde bir süper nova gibi patlayarak içine çökerler. Kapitalist sistem bu toplumun, bu dünyanın kara deliğidir, içine çökecektir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen İnsanlık bilinç, madde, enerji dünyasını güçlendirerek, hayatı yeniden düzenleyebilir ve buna mecburidir. Uygarlığımızın yaratıcı zekası bunu başaracaktır.

Zekanın ve insan bilincinin durmaksızın hızla geliştiği bu süreçte, ani ve şiddetli toplumsal çöküş ve kopmaların daha sık yaşanacağı bir sürecin içindeyiz. Süreç yüksek bilinçle işliyor ve teknoloji insan beynini aşarak geleceğe dair yeni paradigmalar üretiyor. Önümüzdeki yakın zamanda makineyi, yani teknolojiyi insan değil artık teknoloji, kendi üst teknolojisini de üretecektir. Yani insan teknolojiyi kontrol eden, üreten değil, teknoloji kendisini yeniden ve yeniden üreten bir süreci zorlamaktadır.

Bu sürece doğru evrilen bir dünyada, insanı gelecekte bekleyen sorunların daha da kaotik bir sürece doğru evrileceğinin ipuçlarını görebiliyoruz… İnsan zekasını yakın zamanda aşacak bilgisayarlar sırada, biyolojik insan beyni yazılımları, üstün beyin yazılımlarla evlerimize girmek üzere. Bilgisayarlar, biyolojik insan zekasından daha ileri zekalar üretecek boyutlarda gelişiyor ve bunu merkezi bir disiplin altında çalışarak yapabilecek bir aşamadalar.

Kendi merkezi ağlarını oluşturup kolektif çalışabilir ve istedikleri anda ayrışarak bireysel çalışmalarına dönebilirler.Bütün bu programlama bir plan çerçevesinde ve ileri yapay zekalarca kontrol edilecektir. Çelişki, ileri teknolojik zeka ile, biyolojik insan zekası arasında ki sürece doğru evriliyor… Bunun bir sonucu olarak biyolojik insan kendi doğal evrimi dışına çıkarak, biyolojik olmayan şimdilik yarı biyolojik bir evrimsel sürece doğru hızla ilerliyor. Bu sürece insan yine bilimle, toplumsal devrimlerle karşı koyabilir, insan için yaşanılabilir bir dünya ve insan gerçeğini kendi doğasından koparmadan insanı yaşatabilmek önümüzdeki zamanların en büyük sorunu olarak önünüze çıkmıştır.

Kontrol edilebilir ( ekonomik, ekolojik, sosyal ve kültürel) bir gelecek…” İki milyar yıl önce atalarımız mikroplardı; yarım milyar yıl önce balık; yüz milyon yıl önce fareye benzer bir şey; on milyon yıl önce ağaç maymunları; bir milyon yıl önce de ateşin nasıl evcilleştirilebileceğini çözmeye çalışan Proto- insanlardı. Evrimsel soy ağacımız, değişimi nasıl özümlediğimize göre belirlenmiştir. Günümüzde ise bu hız artmaktadır.” -Carl Sağan-

erdoganatesinqgmail.com

Erdoğan Ateşin

Profilinizi oluşturmak için, biraz hayat hikayenizi anlatın. Bu alan, herkesçe görünebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu