Kültür

HEYBET AKDOĞAN: BÜYÜYECEKSİN BEBEK, BÜYÜYECEKSİN ÇOCUK!

BÜYÜYECEKSİN  BEBEK,  BÜYÜYECEKSİN ÇOCUK!

Dünyaya  geleceğin  gün,  alacağın ilk nefes  canını yakacak, ağlayacaksın bebek. Sen yaşadığından habersiz ismini  dahi bilmezken sana bir isim bulacaklar. Ya gurur duyup ta erişemedekleri  bir şeyin anlamını ya da  ezikliğini yaşadıkları  bir mananın adını sana bırakacaklar.  Büyüyeceksin bebek ,yaşamın ne olduğunu bilmeden,  yaşayarak büyüyeceksin.

Belki oyuncaklarının  çok olduğu; yoksulluğu tanımadan ve paylaşmayı bilmeden (sadece almasını bilerek), ya da fakirliğin içinde acı çekerek (oyuncaklarını kendin üreterek) paylaşarak  büyüyeceksin bebek.

Okuycaksın bebek, düşünmeden yoksun; soru sormanın öğretilmediği  okullarda. Yarınların, egemenlere serrmaye olmak için habersizce yetiştirileceksin. İki dil bileceksin  ama  ‘’anadil’’ini yazamayacaksın, okuyamayacaksın. Kütüphaneler dolusu okuyacağın kitaplar olacak ve okudukça, konuşdukça kendini arayışların çoğalacak bebek.

Arkadaşların olacak bebek, onlarla oyunlardan çok kavgaların olacak. İnsanlık tarihinin sınıf kavgalarını yaşamaya başlayacaksın. Çok sevildiğin  ailenin  içinde şefkati  tadacaksın ve ilk yalan konuşmasınıda  ailenden öğreneceksin bebek. Belki hiç  hatırlayamayacaksın ilk yalan söylemesini kimlerden  öğrendiğini.  

Büyüyorsun çocuk,  büyüyeceksin.  Paylaşmayı isteyeceksin, paylaştıkça sana aç kalmasını öğretecekler.  Sonra  sen  aç kalmamak için ‘’doymak  bilmeden’’  isteyeceksin.

Bir  gün aşık olacaksın çocuk, seninle aynı olan ama kadim ve kutsal geleneklerin yaratmış olduğu  sevgilinle  o biyolojik çatışmayı (kimlik bunalımını) yaşayacaksın. Doğanıza ve doğal olan her şeye ilk ihanetiniz  o zaman  başlayacak.  Sonra sevmenin  paylaşmak olduğunu  anlayacaksın (çocuk ikende  paylaşıp yalnız kalmıştın).  Sevgiye,  muhtaç  bir hâlde arayacaksın çocuk.  Görünmeyen  ve ulaşılamayan  bir duyguya bağlanacaksın… Sonra Adem ile Havva olan insanlık  atalarını hatırlayacaksın.  Anlayacaksın onları; doğanın ve insanlığın bütünlüğünü değiştirmek istediklerinde, nasıl uygarlıkların ve imparatorlukların kölesi  olduklarını.

Büyüyeceksin çocuk, büyüyorsun.  Gün gelecek umutların  tükenecek, her şey anlamını  yitirecek yüreğinde.  Yeniden  umutlar kuracaksın. Gerçeklikleri  hiç değişmeyecek  anlam ve kavramlara  umut dolu isimler bulacaksın.  Sol tarafında soru işaretleriyle dolu acılar hissedceceksin.  Acı çektikçe  büyüdüğünü, güçlendiğini  hissedeceksin. Sorgulamak  isteyeceksin,  doğaya  ve  insana  ait herşeyi.

Acıların,  büyümenin  sancıları  olduğunu, ilk doğduğun gün  gibi,  aldığın ilk nefes  gibi  canın yana yana  yaşayacaksın.  Büyüyeceksin bebek büyüyorsun!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu