Genel

DOĞAYA VE YAŞAMA SAYGILI ABORJİN HALKINA KARŞI UYGULANAN VAHŞETİN, SOYKIRIMIN BAŞLANGICI.1788- 1928

Açıklama yok.

Başlangıçta az sayıda kişinin yerleşiminde sorun olmadı. Ancak adada madenler çıkmaya ve işletilmeye başlanınca işgal ve yerleşim olgusunda aşırı yoğunluk başladı. Toprakları ellerinden alınan, köle olarak çalıştırılmak istenen Aborjinler sömürgecilere karşı isyan başlattı. Bu, Aborjin soykırımı için de bir başlangıçtı.

Ne var ki barutlu silahlara karşı ellerinde bumeranglarından ve mızraklarından başka hiçbir silahları olmayan Aborjinlerin en ufak bir şansı bile yoktu. Üstelik tarihi araştırmaların gösterdiğine göre diğer insan toplumlarından farklı olarak, tarihleri boyunca birbirleriyle bile hiç savaşmamış olan Aborjinler savaşın ne demek olduğunu bile bilmiyordu!

İngiliz Merkezi Hükümeti ve Avustralya Sömürge Valiliği aracılığıyla 1788-1928 tarihleri arasında, Avustralya’nın Sidney, New South Wales, Tasmanya, Queensland, The Kimberleys ve The Northern Territory bölgelerini sömürgeleştirmek ve tarım alanlarını genişletmek, yeni hayvancılık bölgeleri, yeraltı madenleri ve hammaddeler sağlamak için sistemli ve merhametsizce katliama girişildi. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, Avustralya yerlilerine karşı uygulanan soykırım doğrudan İngiliz Merkezi Hükümeti tarafından 1824 yılında çıkarılan savaş yasaları çerçevesinde uygulandı. Böylelikle sömürgelerde İngiliz Bölge Sömürge Yönetiminin yaptığı insanlık dışı her yöntemin yasal dayanağı sağlanmış oldu!

İNGİLTERE SUÇLULARI AVUSTRALYA’YA GÖNDERDİ.

Avusturalya’nın sömürgeleştirilmesinde diğer topraklardan farklı olarak suçlulardan kurtulma amacı da söz konusuydu. Londra’daki hapishaneler dolup taşıyordu. Yetkililer bunların bazılarını ABD’ye gönderiyordu ama Bağımsızlık Savaşı’ndan sonra Birleşik Devletler suçlulara kapılarını kapatmıştı. Böyle bir dönemde yeni sömürgeleştirilmeye başlanan Avusturalya suçluların yeni adresi oldu. Aborjinlerin kötü yazgısına İngiltere’de ne kadar katil, tecavüzcü ve hırsız varsa düşmüştü.

                    ADALARA  HASTALIK TAŞIDILAR

Avrupalı sömürgeciler ilk önce verimli sahil bölgelerine ve su kaynaklarının bulunduğu bölgelere yerleştiler. Daha Batılılarla ilk karşılaşmalarında binlerce Aborjin, sömürgecilerin getirdiği hastalıklara karşı hiçbir bağışıklıkları olmadığından tıpkı Kızılderililerin çiçek virüsüyle öldüğü gibi toplu olarak can verdi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu