Genel

Bilim ve Teknolojideki gelişmeler ve sonuçları

Bilim ve Teknolojideki gelişmeler sonucu, özellikle de son günlerde bilim dünyasının gündemini işgal eden Yapay Zeka üzerinden birileri, LİBERAL düşüncelerini sergileyecekleri bir alan buldular.

Umut İLERİFotoğraf açıklaması yok.
Bilim ve Teknolojideki gelişmeler sonucu, özellikle de son günlerde bilim dünyasının gündemini işgal eden Yapay Zeka üzerinden birileri, LİBERAL düşüncelerini sergileyecekleri bir alan buldular.
Bu arkadaşlara göre, içerisinden çıkılmaz bir hal almış Ekonomik ve Siyasal gidişat, yapay zekanın yardımıyla çözülebilir duruma gelebilir.
Yine bu arkadaşlara göre Dünyamız, Bilimsel Teknolojik Devrim sayesinde, Yapay Zeka sayesinde çok daha gelişmiş bir topluma ulaşabilir.
Yapay Zeka sayesinde insanlar bundan böyle sorunları çözülmüş olarak, mutlu bir yaşam sürebilir.
Ama işte burada, bu arkadaşlarımızın unuttuğu, onlara anımsatmak için sormamız gereken soru!
Bu söylediklerinin hangi Üretim Biçim ve İlişkileri, hangi Toplumsal Formasyon altında gerçekleşme olasılığının olduğu.
Biz burada Kapitalist Toplumda ve Komünist Toplumda Yapay Zekanın kullanımın ve işlevinin farklılığını ele alacağız.
Ama önce Marks’ a dönelim;
Marks, Komünizmin Maddi ve Teknik öncüllerinin Kapitalizmin bağrında oluştuğunu ve sonrasında da bu maddi teknik öncüllerin
ÖZGÜRLEŞMEYİ beklediğini söyler.
İlk olarak Kapitalizm altında bunlar gerçek işlevlerine ulaşamaz, İnsanlık Yararına kullanılamaz.
Marks’ın Özgürleşmeden kastı budur!
Neden Özgürleşmeyi bekler çünkü, Kapitalizm üretici güçleri kendi kar kıskacı altında geliştirdiği, onun özgürce gelişmesine izin vermediği için, üretici güçlerin serbestçe gelişimini sağlayacak, onu Özgürleştirecek yeni bir Toplumsal formasyona, insan yararını temel alan bir Toplumsal Formasyona gerek vardır.
Kapitalizm, insan yararını temel almayan Kar odaklı bir Sistem olduğu için, Bilimsel ve Teknolojik gelişmeler, İnsan Yararına işlev görmez.
Kapitalizm altında Sermaye, üretim araçlarının sahipliği temelinde emeği tahakkümü altına alarak, onu sınıflaştırır.
Sermaye Artı Değeri pazarda realize ederek, Sermayesini büyütür.
Art Değerin Sermayeye eklenebilmesi için Pazarda üretilen ürünün alıcı bulması gerekir.
Aksi durum da, Artı Değer Realize olmaz, Sermayeye eklemlenemez.
Oysa Kapitalistin pazarda da, artı değeri realize edebilmesi için Ücretli Emeğe, Sınıflaştırılmış Emeğe gereksinimi vardır.
Bu durum ikinci bir çıkmazı ortaya çıkaracak, İŞSİZLİĞİN sonucu pazarda talep daralmasına ve Eksik Tüketime yol açacaktır.
Yapay Zeka, İşçi Sınıfının yerine geçeceği için, Pazarda ki Alıcıların, İşçi Sınıfının Emekçilerin İşlerini yitirmesine neden olacaktır.
Artı Değerin, Pazarda Realize olması, üretilen ürünün pazarda alıcı bularak tüketilmesini zorunlu kılar.
Yapay Zeka ile ürettiğiniz ürünü pazarda, işlerini yitirmesine neden olduğunuz işçilere, emekçilere mi satacaksınız yoksa yapay zekaya mı?
Yapay Zekadan Kapitalizmin korktuğu, kendi varlığı için bir tehlike oluşturacağı gibi ütopik, bilim kurgu filmlerine konu olacak bir senaryoyu savunanlara söyleyecek bir sözümüz, bizim için vakit kaybı olur.
Bu arkadaşlara göre, belli mi olur Yapay Zeka bir gün Kapitalizme tüm dünyada son verir!
Bakalım karşı taraf yani, Paranın Efendileri bu konularda neler demiş?
Bu kapsamda Dünya Ekonomik Forumun başı Klaus Schwab bir söyleşide durumun vehametinin farkına vardıklarını belirterek şunları söylüyor;
“Yeni bir dünya bizi bekliyor tek bir dünyaya sahip olduğumuz için hata yapma lüksümüz yok!
Yapılan hatalardan ders çıkarıp küresel bir felaket olmaması için çalışıyoruz.
Kovid-19 iklim değişikliğinin geldiği boyutu gösterdi.
Birçok küresel değişiklik karşısında daha dayanıklı daha eşit kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomiler ve toplumlar inşa etmeliyiz.
Artık büyük sıfırlama zamanı geldi. Büyük sıfırlama çok daha adil, güçlü bir gelecek için yeni sosyal sistemi inşa edeceğiz”
Günü kurtarma adına söylenen bu sözler, Paranın Efendilerinin nasıl bir çaresizlik ve panik içerisinde olduklarını bizlere gösteriyor.
Evet günü kurtarma, çünkü kendileri de bu söylenenlerin geleceği kurtarmaya yetmeyeceğini, bu vurgun ve talan düzeninin artık devam edemeyeceğini biliyorlar.
Sürekli büyümek zorunda olan, varlığını ancak büyümekle sağlayabilen Kapitalizmin Doğayı nasıl acımasızca tahrip ettiğini, Dünyanın kaynaklarını nasıl tükettiğini, artık tüketebilecek ortada bir kaynağında kalmadığı bir duruma gelindiğini onlarda biliyorlar.
Hatta daha da ileri giderek, Kautsky’nin kulaklarını çınlatmışlar ve bakın ne demişler;
“İnsanlık adım adım tek elden kontrol edilen tek bir dünya devletine doğru yol almaktadır.
“Yeni Dünya Düzeni” denilen bu gidişin başlangıcı bir kaç yüzyıl önceye dayanmaktadır.
BM, IMF, NATO,FAO, İLO, UNESCO, Dünya bankası, Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü, Blockchain, Bitcoin gibi tek merkezden dünyayı yönetecek örgütlenmeler tamamlandı gibi.
Küreselci yapı yeni bir sistemin şart olduğunu, bunun da belli bir zamanda yapılacak resetlemeden, sıfırlamadan sonra “Big Data –Büyük Veri” tabanlı yeni dijital sistemde, insanlığın azami kontrolü için “Yapay Zeka’nın” başrolde olacağı yeni bir dönem başlatmak istiyorlar. “
Son cümle Paranın Efendilerinin Yapay Zekayı nerede ve kime karşı kullanacaklarını söylemeleri açısından çok çarpıcı.
Tek Merkezden Dünyayı yönetecek ve İNSANLIĞI AZAMİ KONTROL ALTINDA TUTACAK, Yapay Zekanın baş rolde olacağı YENİ BİR DÖNEM!
Gelelim Yapay Zekanın bir başka Toplumsal Formasyonda, İnsan Yararını temel alan Komünist Toplumda ki kullanımına ve işlevine!
Komünist Toplum da, Yapay Zeka sayesinde, insanlar çok daha az çalışarak, çok daha kısa üretim saatlerinde, daha kısa iş günleri içerisinde yaşamlarını sürdüreceklerdir.
Yapay Zekanın tüm üretim dalların da yaygınlaşması ile de, çalışma zorunlu olmaktan çıkacak, insanlar çok daha uzun zaman sürecini kendilerine ayırabilecek, bu süre içerisinde kendi
yeteneklerinin farkına vararak, kendi faaliyet alanlarını kendileri belirleyebileceklerdir.
İşte İnsanın gerçekten Özgürleşmesinin olmazsa olmazı, SERBEST ZAMAN budur.
Marks Kapital de Serbest Zamanı; “Serbest zaman bireyin.. zihinsel ve toplumsal olarak özgür gelişmesi için zamandır” diyerek tanımlar.(Marks-Kapital)
Komünist Toplumda zenginliğin ölçümü.. artık, hiçbir şekilde, emek zamanı değil, ama kullanılabilir zamandır” der. (Marks-Grundrisse)
Burada bir saptama yapabilir, böylece Kapitalist Toplumla, Komünist Toplum arasındaki belirleyici farkı, Teknoloji üzerinden ortaya koyabiliriz.
Görüldüğü gibi iki farklı Toplumsal Formasyon da, kendi karını odağına alan insan yararını düşünmeyen Kapitalist Sistemde ve İnsanın Yararını temel alan, sömürünün ve savaşların olmadığı, doğanın, kaynakların insan yararına kullanıldığı Komünist Sistemde, Teknolojinin birbirine zıt iki işlevinin olduğu ortaya çıkıyor.
Özgürlük bağlamında, İlkinde yani Kapitalist Toplumda, Özgürlüğü baskılayıcı, kısıtlayıcı işlev görürken, ikincisinde yani Komünist Toplumda, İnsanlığın Özgürlüğünün önündeki sınırları ortadan kaldırmaktadır.
Yapay Zeka, tam da Komünist Toplum da gerçek anlamını bulur..

Erdoğan Ateşin

Profilinizi oluşturmak için, biraz hayat hikayenizi anlatın. Bu alan, herkesçe görünebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu