Genel

Marksizm Ekonomi Politik değildir.

Marksizm Ekonomi Politiğin eleştirisini de içerisin de barındırır. Kapital, Ekonomi Politiğin anlatımı değil, Kapitalizm üzerinden onun eleştirisidir.

Umut İLERİFotoğraf açıklaması yok.
Marksizm Ekonomi Politiğin eleştirisini de içerisin de barındırır.
Kapital, Ekonomi Politiğin anlatımı değil, Kapitalizm üzerinden onun eleştirisidir.
Toplumsal Yaşamın bilinci belirlediği gerçeğini ele alarak, Marksistleri tek başına bu gerçeği dile getirmekle niteleyerek, onları mekanik materyalistlerle bir tutan anlayış, aslında bunu söylerken, bir taraftan da Marksizm konusunda ne denli CAHİL olduklarını bizlere göstermektedir.
Marks toplumsal varlığın bilinci belirlemedeki belirleyici yönüne vurgu yaparken, toplumsal varlık tarafından belirlenen bilincinde, yeni toplumsal ilişkilere yön verdiğini, toplumsal varlık üzerinde etkisi olduğunu ortaya koyar.
Marksa göre maddi üretimle, düşünsel üretim birbirinden bağımsız değildir.
Bu ilişki Sosyal Varlık ve Sosyal bilinç ilişkisidir.
Bu ilişkinin somuttaki yansıması Alt Yapı, Üst Yapı biçimindedir.
Her ikisi arasında, birbirini etkileyen karşılıklı, diyalektik bir etkileşim vardır.
“İnsanlar kendi tarihlerini kendileri yaparlar, ama kendi keyiflerine göre, kendi seçtikleri koşullar içinde yapmazlar, doğrudan veri olan ve geçmişten kalan koşullar içinde yaparlar.”(Karl Marx , Louis Bonaparte’ın 18 Brumaire’i)
Tek başına Alt Yapının her şeyi belirlediğini söylemek, kendi tarihini kendisi yapan insanın devrimci pratik eleştirel faaliyetini küçümsemek demektir.
Maddi yaşamı üreten insan, düşünsel olanı da birlikte üretir.
İnsanlar kendi tarihlerini yaparken, kendi keyiflerince yapmazlar ama içinde bulundukları koşullarında ellerini kollarını bağlamasına müsaade etmezler.
Mevcut koşullarda, devrimci pratik eleştirel faaliyet içerisinde oluşturdukları düşüncelerle, mevcut koşulları değiştirmeye çalışırlar.

Erdoğan Ateşin

Profilinizi oluşturmak için, biraz hayat hikayenizi anlatın. Bu alan, herkesçe görünebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu