Genel

İRAN HEWLER’İ NİYE FÜZELERLE VURDU?

Hasan H. Yıldırım & Hussein Erkan

13 Mart günü saat 01:00 sıralarında başkent Hewler balistik füzelerle vuruldu. Füzeler ABD’nin Hewler Başkonsololuğu yakınları ile Mele Omer köyü ve çevresine isabet etti. İran Devrim Muhafızları bu terör eylemini üslendi. “İsrail istihbaratına ait üssün vurulduğu“nu iddia ederek saldırıları üstlendi.

Oysa füzeler sivil yerleşim birimlerine isabet etti. İran’ın “İsrail üssü vuruldu” şeklindeki açıklamaları kargaları güldüren kıvamda. Vurulan yer sivil Kürdlerin oturduğu ikametgahlar.

Birçok çevre bu saldırının nedenini surguladı. Alakası olmayan gerekçeler sayıldı. Fakat kimse bu saldırının arka planındaki nedenine işaret etmedi. İran Devrim Muhafızları durduk yerde bu eylemle niye özelikle Hewler üzerinden İsarail’e mesaj verdi?

Bu boyut araştırmaya değer. İşin tuhaf tarafı İran’da bu konuda ketum davrandı. Doğruyu ifade etmek işine gelmedi. “Bunun için yaptım” diyemedi. Sadece “İsrail üssünü vurduk” demekle yetindi. Tamamda “İsrail üssü”nü niye vurdun? Sebep ne? Bunun cevabını vermesi işine gelmedi. Verse fiyakası bozulur. Bu nedenle işi boğuntuya getirdi.

Peki İran Devrim Muhafızları bu eylemi niye gerçekleştirdi? Sebebi neydi? İşte mesele bu.

Hewler’in İran tarafından vurulduğu 13 Mart 2022’den bir hafta önce nerede kalktığı belli olmayan 4 İsrail Drunesi İran’ın Drune tesislerini vurdu. %80-90 oranında büyük bir tahribat yarattı. Böyle bir iddia dolaşıyor. Bu bir iddia. İspatlamaya muhtaç.

İşin bir başka boyutu iddia edilen bu eylemi ne İsrail üslendi, ne de İran açıkladı. Sanki bu eylem olmamış gibi davranıldı. Anlaşılan o ki, İran bunu hazmedemedi. Ama gereğinide yapmadı. İsrail orada. Hizbullah, Hamas tırnağından saçına kadar silahlandırmış. Kendilerine sayısız füze verilmiş. İstese orada İsrail’e füze atabilir. Bu biraz sıkar. Orada saldırıyı göğüsleyemedi. Ama bir mesaj vermesi gerekiyordu.

Tuttu Hewler’i füzelerle vurdu. Gülünç bir açıklama yaptı. “Hewler’deki İsrail üssünü vurduk“ dedi. Güler misin, ağlar mısın? Füzelerin vurduğu alanda İsrail üssü yok. Dünya alem bunu biliyor. Füzeler sivil Kürdlerin ikamet ettiği evlere isabet etti.

Bu, Bağdat ve Hewler patlementosu üyelerinden oluşturulan komisyon tarafından kayıt altına alındı. İran yetkilileride davet edildi. “Buyrun gelin, vurduğunuz yerleri görün“ dendi. Fakat İran oralı olmadı. Meselenin özü budur.

asan H. Yıldırım & Hussein Erkan

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu