Genel

Emperyalizm ve Devrim

Bu kitabın yazarı Arnavutluk emek partisi lideri Enver Hocadır.
Mao Zedung’un ölümünden sonra Çin -Arnavutluk dostluğu bozuldu. Nedeni, Çin’in Arnavutluk ‘a verdiği kredinin kesilmesi. Bunun üzerine Arnavutluk lideri Enver Hoca, Emperyalizm ve Devrim adlı bir kitap yazdı. Bu kitap THKO saflarında olanlara ulaştı ve okunması sağlandı. Bu kitabı okuyanlar da benim. Kitap gelmeden önce Mao ya bakış açım kitabı okuduktan sonra zik zak ederek değişiverdi. Bir anlam çıkaramadım. Neden niçin nasıl sorularına cevap aradım. Çin kapitalist yolcu olarak ilan ediliyordu kitapta. Mao zedung’ küçük burjuva devrimcisi olarak tanımlıyordu Enver Hoca. Çin Amerikan ilişkisinden itibaren bu niteliğin de kaybolduğu gericileştiği savında bulundu. 3 Dünya teorisini karşı- devrimci formülasyon ithamıyla mahküm etti. Bir gün öncesine kadar büyük Marksist MAO ZEDUNG yoldaş sözleriyle Çin liderine övgü yağdıran kardeş ÇİN KOMÜNİST PARTİ’Si ifadesini sık sık kullanan Enver Hoca’idi.
Ne yandan bakarsak bakalım her tarafından bu sözün altında tutarsısızlık akıyor. Mao zedung’a göre dünya üç güce bölünmüştür
Birinci: Dünya süper güçler, Amerika, Rusya
İkinci: emperyalist güçler, Batı Avrupa, Japonya, Kanada, Avustralya, yeni Zellanda
Üçüncüsü: Dünya sosyalist ülkeler, Çin, Arnavutluk, Dünya proletaryası gelişmekte olan ülkeler, ( Emperyalizme bağımlı geri kapitalist ve yarı feodal ülkeler) Bu formül MAO ZEDUNG’ idi. Çin bu görüşü kabul etti. Arnavutluk “ Ne şiş yansın , ne kebap) tavrıyla durumu idare etti. Daha sonrası karşılıklı suçlamalara dayalı teoriler gelişti. Devrimci önder Mao Zedung nasıl bir çırpıda yok sayılır. Oysa ki Çin de kültür devrimini gerçekleştirmiş en az 60 yılını Devrime adamış 80’ lik bir devrimci Marksist Leninist düşünceli bir önderin defteri dürülür mü? Yıllara mal olmuş değerler bozuk para gibi harcanmamalı derim. En önemli eksiklerimizden biri sorgusuz sualsiz Devrimci bir önderi üstelik de Marksizm ve lenizme katkı yapmış birini bir çırpıda hızla vazgeçilir. Buradan kalkarak uzun yıllara ve yığınla emeğe malolan değerleri silmemiz mi lazım? Elbette hayır.
GAZETE KÖK AVUSTRALYA
HÜSEYİN BİÇER
Melbourne/ 7/8/2021

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu