BölgeGenel

NEWROZ BAYRAMI KUTLAMALARIN VERDİĞİ MESAJ

Hasan H. Yıldırım & Hussein Erkan

Kürdler dört parça Kürdistan’da olduğu gibi bulundukları her alanda Newroz Bayramı’nı coşku ile kutladılar. Kutlamalara milyonlar katıldı. Herkese güçlü bir mesaj verdiler. “Ben de varım” dedi. “Beni yok sayamasınız. Her millet gibi benimde bu yerkürede insanca yaşam hakkım var. Bugün bu hakkım zorla elimde aslında, gasp edilse de bunu mücadelemle kazanacağım” diyerek istemini tüm dünyaya deklere etti. Bu, olumludur. Geleceğin kazanılacağı müjdesidir. Kazanacaklarınada şüphemiz yoktur.

Kürdistan halkının verdiği bu güçlü mesaj dünyada yankısını buldu. Birçok devlet buna sessini kattı. Kürd milletinin Newroz Bayramını kutladı.

Fakat bu coşkulu kutlama, geleceğe olan umudun ve birçok devletin verdiği desteğe ragmen olumsuzluklarda yaşandı bu Newroz’da. Kürd siyasi güçlerin verdiği mesajlara bu yansıdı. Hatta Kürd dostu geçinen ırkçı, sosyal-sömürgeciler Newroz Bayram’ın anlamını boşa çıkarmak için ellerinden geleni yaptı. Yok “Newroz halkların ortak bayramıymış”(!) Yok “Newroz baharın gelişiymiş, yeni yılın başlangıcıymış”(!) Yok “Newroz Orta Asya kökenliymiş”(!) Yok “Newroz Türk bayramıymış”(!) Yok “Newroz Hz. Ali’nin doğum günüymüş”(!) gibi saçmalıklarla Newroz’un anlamı anlamsızlaştıramaz.

Öyle anlaşılıyor ki, Kürd milletine ait ne kadar değer ve sembol varsa sömürgecilerimiz ona sahipleniyor. Kimi Kürd siyasi güçleri

de buna alıcı oluyor.

Oysa Newroz: Kürd milletinin yabancı işgale karşı isyanıdır. Baskı ve zulme karşı isyandır. Hak gaspına karşı isyandır. Yoksa kimi Kürd siyasi çevre ve de kimi sosyal sömürgeci kesimlerin iddia ettiği gibi “barış ve kardeşlik” sembolü değildir. Oysa Newroz savaş sembolüdür. Anlamı budur.

Bunu bu son Newroz kutlamalarından da gördük. Kürdistan halkının verdiği mesaj nettir. Kimi çevrelerin bunu boşa çakarma çabaları beyhudedir. Kim ne derse desin Kürdistan halkı kararını vermiştir. Her çağdaş millet gibi kendini geleceğe taşımak için bağımsız devlet olarak tarih sahnesine çıkacağına inanarak sahaya inmiştir. Bedeli ağırda olsa bu hedefine varacağı inancındadır. İster sömürgeci güçlerin her türlü baskılarına, ister sömürgecinin hoşuna gidecek söylemleri politika edinmiş Kürd siyasi çevrelerin her türlü dalaverelerine karşın Kürd milli potansiyeli bunu boşa çıkaracaktır. Buna inancımız tamdır. Milletçe kazanan biz olacağız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu