Gündem

GAZZE DÜŞECEK!

Hasan H. Yıldırım & Hussein Erkan

 

GAZZE DÜŞECEK!
7 Ekim 2023’te terör örgütü Hamas artık kimin oyununa geldiyse İsrail’in egemenliğinde bulunan bölgelere girdi. Canavarca davranarak insanlık suçu işledi. İhtiyar, genç, çocuk, kadın, erkek, yerli, yabancı ayırımı yapmadan bir katliam yaptı. Yanlarına kar kalacaklarını sandı. Büyük yanıldılar. Kendilerine çok pahalıya mal olacağı şimdiden görülüyor.
Hamas’ın saldırısından sonra İsrail devleti hemen harekata geçti. Önce egemenlik alanına giren teröristleri süpürdü. Ardından Gazze’yi ablukaya aldı. Bir çağrıda bulundu. Sivillerin Gazze’yi terk etmesini istedi. 6 gündür aralıksız Gazze’yi bombalıyor. İsrail bu harekatla Hamas’ı yok etmekle kalmayacak, Gazze’yi ilhak edecektir. Hedefi budur ve bunuda başaracaktır.
İsrail Gazze’yi hal ettikten sonra Batı Şeria‘ya yönelir mi, yönelmez mi bilinmiyor. Fakat böyle bir planı varsa ve yönelirse uluslararası alanda büyük bir tepkiyle karşılaşır. İsrail dinler dinlemez o ayrı bir şey. Böylesi bir hamle yapar gelen tepkileri dinlemez ve Batı Şeria’yıda ilhak ederse Filistin meselesini kendilerince hal etmiş olurlar.
Bu arada Lübnan Hizbullahı ile bir savaşa tutuşabilirler. Artık önce İsrail mi, yoksa Hizbullah mı saldırır belli değil. Gerçi BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) üzerinden Hizbullah uyarılmıştır. Savaştan uzak dur denmiştir. Hizbullah bunu dinler mi dinlemez mi belli değildir. Hizbullah şunu düşünebilir. İsrail Gazze’den sonra bana saldırabilir. O saldırmadan ben saldırayım diye düşünebilir. Veya İsrail, Gazze’yi hal ettikten sonra maddem kuşandım şu terör yuvası Hizbullahı’da hal edeyim diyebilir. Bunlar uçu açık ihtimaller. Her halükarda iki ihtimalde bizce makuldur. Veya her iki taraf buna baş vurmayabilir.
Gazze konusunu İsrail’in kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan hal edebileceği bir mesele. Ama Hizbullah ile bir savaşa girişmede müttefiklerine ihtiyacı vardır. Bu koşullarda başta ABD olmak üzere müttefikleri istesede istemesede tüm gücüyle İsrail’i desteklerler. Zaten Akdeniz’e savaş gemileri ve uçakları göndermelerinin nedeni budur.
ABD, Ukranya-Rusya savaşından dolayı İran ve onun uzantısı Hizbullah ile bu süreçte bir savaşa girmek istemez. Rusya ve Çin’e karşı gücünün zayıflamasını istemez. Yanı sıra ABD, Batı sistemine ağır bir yük olacak ve ekonomik sorunlara neden olabilecek çok cepheli bir savaşı bu aşamada istemiyor. İran ve Hizbullah, İsrail‘e saldırmasa ABD bu aşamada Hizbullah ve İran’la bir savaşı körüklemez ve istemez.
İsrail ise farklı planlıyor. İsrail sadece Gazze’yi ilhak etmekle yetinmek istemiyor. Şu anki hedefi müttefiklerini ikna edip en aşağı bu süreçte İran’ın nükleer santrallerini tahrip etmeyi düşünüyor. İsrail bu konuda başta ABD olmak üzere müttefiklerini ikna etmeye çalışıyor. Bu konu da henüz netleşen bir durum yok.
Fakat bu da zor görülüyor. Yukarıda izah ettiğimiz gibi ABD, bu aşamada İran ile askeri olarak karşı karşıya gelmek istemiyor. Aynı durum Türkiye içinde bu böyle. Yoksa her iki ülkeye askeri olarak müdahale etme hesabı var. Ama bu aşamada değil. Rusya ve Çin’e bir ayar verdikten sonra ancak bu planını devreye koymayı düşünüyor.
Bu aşamada olan biten bu. Fakat her an yeni bir gelişme olabilir. O zamanda ortaya yeni planlar devreye girer. Beklemek gerekir.
Fakat İsrail büyük düşünüyor. İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu bunu açıkça dile getirdi: ‘’Bu terör saldırısı bize Ortadoğu Haritasını değiştirme fırsatını verdi. Bizim vereceğimiz cevap Ortadoğu haritasını değiştirecek’’ dedi.
Orta Doğu haritası sadece Gazze’yi ilhak etmekten ibaret olmayacağına göre daha geniş bir coğrafyayı kapsayacağı kesin. Bunun sınırı nereden başlar nereden biter şimdilik bir şey demek erken. Fakat temennimiz bu planın bir an önce uygulamaya konmasıdır.
Hasan H. Yıldırım & Hussein Erkan
NOT : Yazarların görüşleri gazetemiz çizgisi yansıtmayabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu