BölgeGenel

İHANETİN BELGESİ

Hasan H. Yıldırım & Hussein Erkan

Dün başta Kerkük olmak üzere “Tartışmalı Bölgeler“ denilen Kürdistan topraklarının %51’nin Irak devleti tarafından işgal edilmesinin yıldönümüydü. Kara bir gündür. Sanki bir şey olmamış gibi bir hava esti Hewler‘de. İhanet böyle bir şeydir.

Kürd aydın ve siyasetçisi geçinenler Kürd milletinin geçmiş tarihini bilmedikleri gibi yaşanan sürecide anlama kapasinden değildir. Olan biteni değil, gönlünden geçeni teorileştiriyorlar. Olumsuz veya olumlu bir durum yaşandığından adam “sanmıyorum“ veya “iftira“ deyip işin içinde çıkıveriyor. Sanki “sanmıyorum“ veya “iftira“ dediğinde olan biten yok olacakmış gibi bir mantığa sahip.

Konuyu fazla uzatmadan başta Kerkük olmak üzere “Tartışmalı Bölgeler“ denilen Kürdistan topraklarının Irak merkezi hükümetine teslim edilmesi bile bunca belgeye rağmen kavranılmış değildir. Bu toprakları kim ve nasıl Irak merkezi hükümete bilerek, isteyerek teslim edildiğini bile çok insan “sanmıyorm“ derken, kimide “iftira“ diyor.

Beyler, bayanlar, abıler, ablalar ortada belgeler var. Bu belgeleri nasıl yok sayabilirsiniz? Daha ötesi bu belgelere dayalı doğan sonuçlar var. Bu sonucu yaratan sorumlular var. Bu görülmemeli midir?

“Sanmıyorum“, “iftira“ demekle bu olan bitenler yok mu oluyor? Etmeyin eylemeyin. Olan biten Kürd milletinin varolup-olmama sorunudur. Eğer olan bitenden memnunsanız siz zaten çoktan ihanet batağına batmışsınız. Yok olan biten kabulunüz değilse buna yol açanın kim olduğunun peşine düşün. Bulun, yakasına yapışın. Ama olan bitenden bir sorumluluğu olmayanları suçlamayın.

Bunun için yapacağınız tek bir şey var. Zihninizi birilerine rehin bırakmayın. Kendiniz olun, sorgulayıcı olun. İşte o zaman gerçeğe olaşırsınız. Fazla uzatmadan başta Kerkük ve “Tartışmalı Bölgeler“ denilen Kürdistan topraklarının %51’nin Irak merkezi hükümetin işgal güçlerine teslim edenin kim veya kimler olduğunun belgesi.

ŞAPKA DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ!

PDK Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani Hedes Tv Kanalına yaptığı açıklamada: “Kürd ya da Arap toprağı diye bir şey yoktur, varolan Irak toprağıdır. Bizim ’Sorunlu Topraklara’ Irak güçlerinin geri dönmesi için bir antlaşmamız var. Peşmerge, Irak Askeri Kurmayları ve Irak savunma Bakanlığı arasında 29 Eylül 2016 tarihinde imzalanan antlaşma ’17. 10. 2016 Temas Hattı Anlaşması’ olarak adlandırılıp bu Antlaşma Musul Operasyonunda önce kontrol edilen alanları kapsıyor. Irak Güçleri de mantıklı bir dialog ve yurtseverlik hasası çerçevesinde bu alana dönmüşlerdir, bu konuda bizim bir sorunumuz yok burası Irak topraklarıdır. Biz şimdi bir ülkedeyiz geçmişte ve bugünde iyi bir ilişkimiz var, Kürdistan Bağımsız oluncaya kadar Iraklılığimla onur duyuyorum.’’ (Çeviren, Rojhat Badiki)

Kerkük ile başlayan ve tüm “Tartışmalı Bölgeler“ denilen Kürdistan topraklarının “17. 10. 2016 Temas Hattı Anlaşması“ ile Irak işgal güçlerine teslim edildiğini bundan daha iyi izah eden bir söylem olabilir mi? Bu anlaşma Mesud Barzani dışlanarak yapılabilinir mi? Ki, bu anlaşmalar Irak Savunma Bakanı ve Peşmerge Bakanı arasında yapıldı ve ABD gözlemci oldu. Mesud Barzani o süreçte kendi değişiyle “Kürdistan Bölge Başkanı“ idi. Aynı zamanda peşmerge komutanı idi. Akılı olun. Bu işin lamı cımı yok. Bu ihanet ise bu ihanetin başı Mesud Barzanidir. Artık kabullenin bunu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu