Genel

IRAK BAYRAĞINA KİM SEVDALI?

6 gün savaşı sırasında İsrail tankları Sina çölünde

Hasan H. Yıldırım & Hussein Erkan

Bundan bir süre öncü Kürdistan’ın güneyinin halkı maaşları ödenmediği için demokratik haklarını kullanarak sokağa indi. Kimi bunun altında “dış parmak“ aradı. Bu arada her ne kadar resmi olarak olarak bir açıklama ortada yoksa da bazı kuzeyli kesimler bir cadı kazanı kaynattı.

Dediler ki; “Protestocular Kürdistan bayrağını indirdiler, yerine Irak bayrağını astılar.“ Bu haberi yaygın olarak servis ettiler. Böyle bir şey oldu mu, olmadı mı şimdiye kadar resmiyet kazanmadı. Velev ki provakatörlerde böyle bir iş yapabilirler. Bunu bile hesaba katmadılar. Vur abalıya dercesini aç olan, hakkını arayan halkı töhmet altına soktular.

Bu, bir yana niye Irak bayrağı asılsın ki? Irak bayrağı Kürdistan parlamentosu dahil Kürdistan’ın güneyindeki tüm resmi dairelerinde zaten asılıdır. Daha ötesi Kürdistan’ın güneyinin sorumluları başka ülkeye gidip o ülke sorumluları ile görüştüklerinde çoğu zaman Kürdistan bayrağını değil, Irak bayrağı ile temsil edilir. Bu, anayasal bir zorunluluktur.

Hatırlarsanız Neçirvan Barzani’nin Başbakan olduğu dönemde Irak bayrağı konusunda Kürdistan parlamentosunda yapılan bir oturum yapıldı. O oturumda yaptığı bir konuşma var. Haber Rudaw dahil Irak-PDK‘nin tüm basınında yayınlanmıştı o dönem. Görmek isteyen Google yazar ne dediğini görür.

Irak’ın bayrağının Kürdistan Bölgesi’nde dalgalandırılması için Kürdistan Parlamentsu‘nda olağanüstü bir oturumda düzenlendi. Bu oturumda bir konuşma yapan Federal Kürdistan Bölge (FKB) Başbakanı Neçirvan Barzani, şunu ifade etti:

“Yeni Irak bayrağının Kürdistan Bölgesinde dalgalandırılmasının gurur verici olduğunu çünkü bu demokratik, geniş katılım ve biribirini kabul esasına dayanan yeni bir Irak’ın kurulduğunun bir işareti olduğunu; “Devamla;“Biz bugün, tarihi bir olay için buradayız. Bu tarihi olay da, Irak’ın yeni bayrağının Kürdistan bölgesinin başkenti Hevler’de dalgalandırılmasıdır … Bazıları bizim Irak’ın bayrağının değiştirilmesindeki çabalarımızın vatanseverlik duygularının azaltılması için olduğunu düşünüyordu. Ancak biz yeni Irak’tan bahsettiğimiz de amacımız anayasanın içinde üstün olduğu ve genel olarak bütün sorunların bu anayasa ile çözüme kavuşturulduğu demokratik ve geniş katılımlı bir Irak’tır. Kürdistan, Federal Irak’ın etkili bir parçası olarak Irak’ın bu yeni bayrağını Kürdistan Bölgesi’nde dalgalandırılacak. Çünkü bu bayrağın dalgalandırılması Irak’taki oluşumlar için büyük bir ümit meydana getirecek ve bu ülkenin tarihinde yeni bir safa açacak. Bundan dolayı, biz bunu gururla dalgalandırabiliriz’’ diye konuştu.

Bizde; “Protestocular Kürdistan bayrağını indirdiler, yerine Irak bayrağını astılar” diyen mazlum halkımızı töhmet altında bırakan ama Barzanilere güzellemede bulunan dalkavukçulara bu konuşmayı ithaf ediyoruz. Eğer yüzleri varsa kızarır. Olacağını da sanmıyoruz ya. Yine de diyelim.

10 Ocak 2021

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu