Genel

İMRALİ – EDİRNE HATTI…

Menderes İnanç

Kürt’ler süreci çok dikkatli okumalılar. Derin labirentlerde bir gelişme var mi?

İki önemli soru; a- Derinde, değişim kararı var mi?

b-Elçi kim? Aktör kim? Karar vericiler kim? Yada kimler?? Ciddi bir sistem ve zihniyet değişimi olmazsa olmazdır. Kürt’ler tamda bu süreci iyi okumalılar, Dostça bir araya gelip tartışmaları gerekiyor.

HDP’ başta sosyal medya olmak üzere; kitlesine çok sağlıklı bir şekilde süreci aktarmalı diye düşünüyorum. Toplantılar paneller ve benzeri tartışma ortamları ve platformları yaratmak önemlidir…

HDP’ kitlesindeki siyasal bilinç algı yüksekliği iyidir, Yeter ki merkezi tartışmalar halka taşırmayı becere bilsinler Ruhsal ve düşünsel olarak her an bir seçime hazır olmak gerekiyor, yetkili parti organların ilk işleri bu olmalı.

HDP’nın sağ muhafazakar kitlesinde sorun olmaz. partisinin dışında hiç bir partiye selam bile vermezler. Çünkü Kürt kimliğine ve Kürt dilinin anayasal güvence altına alınmasına odaklanmış bir kitledir, bu uğurda ağır bedel Ödemiş’ler. Ufku geniş; Kürt kimliğinin varlığını önemseyen Kürt Sosyalistleri ve bir kısım Arap ve Laz ve diğer halkların sosyalistleri gibi… Bu gerçek anlamda sosyalizmi benimsemiş arkadaşlar da buna saygı duyarlar. Halk arasında bunlar Türk solu diye tabir etmekteyiz.

Genel olarak HDP’nın bu bileşenlerin bir kısım kitlesinde de, sorun olmaz. Ama kendini sosyalist gösterip fantezilerin peşinde olan marjinal solâ heveslenen kendi kimliğine ve aidiyetine yabancılaşmış, bir kesim hala bir kırılmayı içinde barındırıyor. CHP’ye, umudunu bağlamış ötekileştirilmişlerden oluşan bir kitlesi de var, işte en çok bu kesimlere gerçekler anlatılmalı.

CHP’nın eski zihniyetinden ısrarı, anlatılmalı eskinin tekrarını sunduğunu anlatılmalı Bunu fark edemeyen dostlara bunlar anlatılmalı. sosyal demokrat çevrede demokratik bir çözüm bekleyenler de var. Ama CHP’nın öncülüğünde. Örneğin Hakkari ve Cizre…gibi Bottan ve serhad kitlesinden sorun olmaz, Dersim-i ruhu yaşayanda da, sorun olmaz. Ama uzun süredir Tuncelili olarak yaşayan ve henüz Dersim kimliğine yeni dönüş yapan arkadaşların patinajı de olabilir.

Yıllarca bir çok sol fraksiyonla Haşır neşir olmuş bir kitle var. CHP’de, medet uman her şeyi Erdoğan’ın gidişine bağlayan, Oysa; gerek CHP ve gerekse AKP MHP bu sistemi ayakta tutan iki ayak olduğunun farkında değiller. iyi polis kötü polis rolünü oynadıklarını farkında olmayan bir kesimdir. İlginç olan bu kitle Kurtuluşu burada arıyor olmasıdır.

Devrim sosyalizm gibi fantezileri ağır basan Türkiye sağı ile hesaplaşma hırsı olan bu çevreler sağlıklı süreci okumazlar. Böylede bir kitle var. Solculuğu geçim kapısı yapanların pratiği ortadadır. Yarım asır geçmesine rağmen Nasıl olurda toplumda karşılık bulamazlar.

İşin garip tarafı TİP 20 vekil verin bana diyor olmasıdır; TBMM bir sosyalist gurup olsun demesinin sakatlığı tamda burada yatıyor. onlara göre HDP hala Sol Değildir” Öteden beri Türkiye solu olarak Tabir etiklerimiz; Kürt’leri sol sosyalist ve Devrimci olarak görmezler” Sanki Karl Marx ve Lenin Türk soluna Noter sözleşmesi ile mirasının devir hakkını vermiş.

Oysa bu gün Rojavada ki; kadın Devrimi muazzam bir sosyal Devrimdir. Sol düşünmek sosyalistçe yaşamak bir çok felsefecinin buluşu olmakla birlikte Evrenseldir. Solculuk ve sosyalizim kimsenin tekelinde değil ki; CB, Erdoğan’ın son İmralı ve Edirne söylemi! siyaset üstü bir durum olma ihtimali var diye düşünüyorum?

HDP’ kitlesi ve dolayısıyla Kürt’ler bu süreci yakında takip etmeliler. Ak ve Kara diye bir siyaset tarzı olamaz, HDP’ üçüncü bir siyasi çözüm yolu olmakla birlikte, Üçüncü taraftır. CHP’nın öncülük ettiği muhalefet açık ve net konuşmalı aksi halde, Beş yıl daha Türkiye toplumunu AKP MHP’ insafına kalma riski hala yüksek, 1- CHP ve Dolayısıyla muhalefet Kürt dilini anayasal güvence altına alacak mi? açık ve net2- Avrupa yerel yönetim şartını imzalayıp yaşama geçirecek mi? açık ve net 17,01,2022,

AYSEL TUĞLUKA ÖZGÜRLÜK

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu