Genel

MÜLKİYET İLİŞKİLERİ…

Umut İLERİ

“Gelişmelerinin belli bir aşamasında, toplumun maddi üretici güçleri, o zamana kadar içinde hareket ettikleri mevcut üretim ilişkilerine ya da, bunların hukuki ifadesinden başka bir şey olmayan, mülkiyet ilişkilerine ters düşerler. Üretici güçlerin gelişmesinin biçimleri olan bu ilişkiler, onların engelleri haline gelirler. O zaman bir toplumsal devrim çağı başlar. “(Karl-Marks-Ekonomik Politik’in Eleştirisine Katkı’ya Önsöz)”

Bir dostum şöyle bir yorum yapmış ki, bence Elbise, Vücut benzetmesi yukarıda ki paragrafta ifade edilen düşünceye tam olarak oturmuş. “toplumun maddi üretici güçleri, nedir? bunu açmak ve bu açılım temelinde de., o zamana kadar içinde hareket ettikleri mevcut üretim ilişkilerine ya da, bunların hukuki ifadesinden başka bir şey olmayan, mülkiyet ilişkilerine ters düşerler.

Öngörüsel tespit ile ilişkilendirmek gerekir..ben bunu., basit ifade ile., gelişen vücudun üstündeki elbisenin., vücuda dar gelmesi olarak anlıyorum.. vücut üstündeki elbiseyi yırtıyor ve kendine uygun elbiseyi giyiyor..ve anahtar kavram da .; mülkiyet ilişkilerine ters düşerler cümlesi içindedir.”

Bencede burada açılması gereken Elbise, Vücut örneğinde, Elbise ve Vücudun neleri ifade ettiğidir.

Burada ifade edilen, Elbisenin Üretim İlişkilerini, ya da onun Hukuki ifadesi olan Mülkiyet İlişkilerini, Vücut ise Üretici güçleri ifade ettiğidir.

Benzetme tam otursa da yinede bir eksiklik var. Dikkat edilsin, yanlış demiyorum, bana göre eksik diyorum.

Çünkü burada denen Vücudun, yani Üretici Güçlerin Elbiseyi yani Üretim İlişkilerini yada onun Hukuki ifadesi olan Mülkiyet İlişkilerini yırtması, yani ortadan kaldırması KENDİLİĞİNDEN OLMAZ.

Burada bu biçim açıklama bu Nesnelliği olumlandıracak bir Öznelliği göz ardı ediyor.

Toplumsal Devrime içkin Politik Devrim’in yani İktidarın Sınıfsal el değiştirişinin önemi burada ortaya çıkıyor!

Marks’ın alıntısında bahsettiği Üretim İlişkilerinin, Üretici Güçlerin gelişimine ayak bağı olmasının Hukuki ifadesi olan Mülkiyet İlişkilerinden kasıt, Üretim araçlarının Özel Mülkiyetidir.

İşte Politik Devrim, Toplumsal Devrimin gelişiminin önünde engel olan Üretim araçlarının Özel Mülkiyetini ORTADAN KALDIRIR.

Örneğimize geri dönersek; Vücudun gelişimine ayak uyduramayan, onu zorlayan Elbiseyi, İRADİ Müdahale ile yırtar atar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu