Genel

HEYBET AKDOĞAN: KARDEŞÇE BİR DÜNYA İÇİN SAVAŞLARA HAYIR



Putin liderliğinde devam eden Ukrayna işgali, nükleer silahların kullanımı konusunda insanları tedirgin ediyor.

Bir dünya savaşının eşiğine gelme korkusunu uyandıran bu saldırı, geçenlerde yeni komplo teorisyenlerinin öne sürdükleri 3. Dünya Savaşı söylemlerini artık, ABD’ninde telaffuz etmeye başlaması, milyonlarca insanın yeni bir savaşın kurbanı olma konusundaki kaygılarını çoğaltıyor.

Olası yeni bir savaşın emperyalistler açısından tek engelinin direnen Ukrayna olması, emperyalist bürokrasinin gözlerini Ukrayna’ya odaklandırmış.

Ukrayna’nın birçok yerinde barikatlar kurulmuş. Rusya’nın hava saldırılarından ve bombalarından korkan birçok insan metrolarda yatıp- kalkıyor. Kışın soğuğunda yaşanılan bu durum oldukça zor.

Daha birkaç gün öncesinde Ukrayna’nın gün geçtikçe gelişmesi; yeni fabrikaların açılması, yeni iş yerlerinin açılması ve batı ile entegrasyonun gelişmesi, Ukrayna halkı için geleceğe dair umutları büyütüyordu. Lakin Rus saldırısı karşısında her şeyin tersine döndüğü Ukrayna’da özellikle çocukların ve gençlerin geleceğe dair büyüyen umutları bir anda yok oldu.

Rusya ve yanlılarının hesaplarına göre kısa bir zamanda düşmesi beklenilen Ukrayna’nın, Rusya için bedeli büyük bir faturaya dönüşmesi, Rus işgalinin öncelikle, Rusya emekçi halkı ve dünya emekçi halkları tarafından protestoya dönüşmesi, savaşların lanetlenmesi için zaman kazandırtan bir gelişme olarak devam ediyor.

Evrensel insanlığın vicdanında tepkisel bir şiddete dönüşmüş Rus işgalciliği, savaşlar karşısında her zaman direnecek ortak insanlık vicdanının güçlenmesini sağlamakta. Elbette bu tepkiler emperyalist güçler için, şu anda engel teşkil edecek potansiyelde değil. Ama savaşların gelecek yüzyıl açısından insanlığın kabullenemeyeceği bir itiraza dönüşmesi açısından olumlu bir gelişme.

Bu durum ezilen insanlığın birliğiyle, dünyanın savaşsız yaşanılabileceğine dair önemli mesajlar içeriyor. Bunun için bütün ezilen halkların bu işgale ve ihtimal dahilindeki bütün savaşlara karşı mücadelesi; kardeşçe bir dünyada yaşamak için, kardeşliğin temel görevidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu