Genel

HDP’ 123 YILDIR SİYASET ÜRETİRKEN… CHP’ 123 YILDIR KİRLİ BİR POLİTİKA YAPIYOR !

Menderes İnanç

Gerçekleri yazmanın zamanıdır.

Sn. Kemal Kılıçdaroğlunun çok rahatsız olduğu Kürdistan ismi ile yazıya giriş yapalım.

Yazı biraz uzun olsa da, Pazar yazısı olduğu için, zamanınızı ayırıp okursunuz diye düşünüyorum. Çok tarihe girmeyeceğim kısa ve öz, 1880 yılına gelindiğinde, Osmanlı karanlığa gömülmüş ve hızlı bir çöküşe doğru ilerlerken.

Aydınlar arayış içine girerler, Çok fazla Kürt Aydın’ın de içinde olduğu Ermeni Arap yahudi Arnavut… bir çok halktan Aydınların olduğu, ittihad ve terakki Cemiyeti’nin amacı; ortak kurtuluşa kilitlenmişken, ancak Talat paşa, Enver paşa gibilerin bu günkü Türklük Turancılık faşist zihniyeti ile yine provake ederler.

1908’e kadar Kürt Aydınları İTC de yer alırlar bunların içinde Abdullah Cevdet Saidi Kürdi ve Hasan Hayrı gibi bir çok Kürt şahsiyet de var, Bunlar kendilerini Aydınlanmacı hareket olarak tanımlarlar. 1914, Bitlis Kürt hareketi (Melle Selim ve Şeyx Elli) serihildanı Günümüzde kendini Kemalist olarak tabir eden ittihad ve terakicileri epey korkutmuş olmalı ki; kurnazlığa baş vuran jön Türkler, ve benzerleri bu Aydınlanmacı hareketi dağıtmaya sebep olurlar. Kürt’ler buradan ayrılırlar.

Bitlis serihildan’ı Bir kesimin korkulu rüyası olur, Korkuları Kürt’ler hem siyasi hemde silahlı olarak harekete geçme gücüne sahip olduklarındandır.

Dört yıl sonra İstanbul’da kurulacak olan Kürt Teali Cemiyeti’nin kuruluşu oldukça ulusal kapsamlı olduğunu görüyoruz, o dönemin koşullarında bir de, KKTC kurulur, diyeceksiniz bu da ne ? Kürt Kadın Teali Cemiyeti, bunun yanı sıra 12 ayrı örgütlenme var Kürt işçiler, öğrenciler, Hamallar talebeler ve Kadınlar…. gibi Hedefleri tüm Kürdistan, kadınlarını örgütlemek bilinçlendirmektir KKTC, tarih olarak 6 Aralık 1919 da kurulur, Kürt Kadınların rölü burada da, öne çıkmaktadır. Bu gün HDP de olduğu gibi; O dönemde Bitlis ve Van Kürt Aydınların ve entelektüellerin en yoğun olduğu illerin başında geldiklerini görmekteyiz Memduh Selim beyden Kemal Fevziye kadar…

Kürt Aydınların, bu gücünü hazmedemeyen ittihad ve terakkiciler o gün bu gün Kürt’lere karşı politika yapar oldular, sıkışınca birlik için envai çeşit entrikalara baş vururlar. işleri bitince tasfiye inkar ve katliam politikası yürütürler. İşte bu günkü CHP ve mirasçıları hala Kürt’lere hamal gözü ile bakar Uşak muamelesini yaparlar ve öyle yaklaşıyorlar!

Çağdaş ilerici Aydınlanmacı Kürt’ler yüz yıldır siyaset bilimi ile çözüm ararlarken ve üretirlerken CHP’nın inkarcı gerici politikası ise bu ülkeye ve tüm halklara büyük kaybettirdi.

Bu ülkeye çok pahalıya mal olduğunu görmemek en büyük siyasi körlüktür, Günümüzde siyasal islamcıların iktidarı yaratığı tahribat üzerinden kendini yeniden bizlere pazarlamaya çalışan bir CHP’ var ortada.

Onun için ikiye ayırdım, Siyaset bilimi toplumlar İçin çözüm üretmektir. Politika Yunan literatüründe olduğu gibi; iki yüzlülük hata çok yüzlülük anlamını taşır. özünde yalan söylemektir Dolayısıyla HDP, Çözüm üreten ve çözümde ısrar eden bir siyasi harekettir. CHP’e, ise rant ve kadrolaşma iktidar kavgasını veren yalan söyleyerek başarmanın peşinde bir partidir.

1908 ikinci meşrutiyetten bu güne; yeniden ittihad ve terakkicilerle yollarımız kesişmiş durumda. Osmanlı karanlık sürecinden çıkış ve kurtuluşu İçin; bir araya geldiğimiz gibi tarihin tekerrürü olsa gerek. bu gün mevcut iktidardan kurtulmak İçin yeniden yollarımız kesişti. Bu hesapları yapanlara önce tarihsel geçmişi hatırlatmak gerekiyor.

İşte burada yine CHP’e, cambazlık yaparak çamura yatıyor. Sorun bir sistem sorunudur bu sistemin kurucusu ise CHP’dır.

CHP’ mevcut iktidarın yaratığı Açlık sefalet yoksulluk hukuksuzluk ve adaletsizlik üzerinden Yeniden eski zihniyetini bizlere kabül ettirmeye çalışıyor. Evet Halklar yararına birleşelim AKP ve MHP’yı, gönderelim peki yerine ne koyacağız ? HDP’nın 11 maddelik önerisi vardı dönüp bakmadılar bile bunu yaşama geçirmeye var misiniz ? Tek bir açıklamaları bile yok.

Uzun süre çeşitli partilerin içinde yer alan Kürt siyasi aktörler 1990’ da, HEP İle kendi adına siyaset yapmaya başladılar. 9 siyasi partiyi geride bırakarak HDP’ ile yürüyorlar. Bu siyasi birikime Gerçekçi bakarsak, HDP bu gün itibariyele 123 yaşında olan bir siyasi gelenektir. HDP’ Nedir ve nasıl bir birikimdir derseniz ?

Zarifenin Besê’nin Rindixan’ın Hanzadenin Asya hanımın Besra Hanımın , Sakinenin partisidir.

HDP’ Yüsüf Ziya’nın , Hasan Hayrının , Halit beyin , Şeyx Said’ın Seyid Rıza’nın , Said Elçin’in , Said kırmızıtoprağın, partisidir. HDP’ hücresinde ağzından gelen Kanla duvara yazı yazan, Esaret bahçesinde bir gül olmaktansa, Hürriyet bahçesinde diken olmayı tercih ederim diyen”(Mehmet Emin Batu’nun) partisidir. “49’lar…

HDP’ Necmetin Büyük kayanın , mazlumun, Kemalın Hayrının partisidir. HDP’nın müttefikleri Şeyx Bedretindir Sebahattin Ali’dir Trabzon mebusu Ali Şükrüdür, İbrahim Kaypak kayadır ve Kızıl deredir…

HDP’ Vedat Aydındır, Mehmet Sincardır, Muhsin Meliktir Sıddık tandır, Habip kılıçdır, Ape Musadır HDP’ yakılan yıkılan göçe zorlanan 4500’ köyün halkıdır 17580 “faili beli” meçhuldür, Bu gün hala cezaevinden olan onbinleri partisidir Aysel Tuğluktur xeribe gegezdır iki milyon gözaltına alınıp envai çeşit işkencelerden geçenlerin partisidir HDP.

HDP, Cumartesi Annelerin partisidir.

1990 ile 2005 yılları arasında Evini barkını çoluğunu çocuğunu İşini aşını Bırakarak ev ev kapı çalarak, yerine göre azar yerine tehdit işiterek vaz geçmeden pes etmeden emek vererek, tek tek insanları ikna ederek örgütleyerek, bu sarsılmaz temeli atarak, şimdi Geride durarak evet evladımız gibi büyüttüğümüz siyasi gelenek budur işte diyenlerin; mutlu, bahtiyar, tebessümle bakanların Partisidir. anladınız mi ?

Türkiye’nin yoksulları ezilenleri fedakar insanları bilmeliler ki; Kürt’ler ve dolayısıyla dostları Çözümden yanadırlar.

Ana muhalefet partisi olan Bu CHP’e, ayni zamanda AKP’yı var edendir, AKP MHP’nın gidişini bizlere Devrim diye yutturacak kadar yalancı ve ucuzsunuz. Sorun sistem sorunudur. var olan sistem ise CHP’nın zihniyetidir. CHP’nın kimi yönetici ve seçmenleri, HDP’ oylarını kendi çantasında keklik görecek kadar saygısızdırlar. Hele hele CHP seçmeni eğer Kürt’ler ve dolayısıyla HDP’ Millet ittifakını desteklemezse Devrim karşıtı işbirlikçilikle suçlayacak kadar Hadını aşa biliyorlar” bu ne terbiyesizlik ?

Sanki ortada bir devrim var!

Her gün elini göklere açarak Aman Allahım AKP ve MHP HDP’ye biraz daha saldırsın zülüm etsin ki; HDP bizlere sığınsın” diyecek kadar ucuz politika yaptığınızı biliyoruz. Ortada bir iktidar kavgasından öte bir şey yok. İşçi sınıfının içini boşaltan CHP’dır Türk iş ve hak iş CHP’nın ürünleridirler.

Sonuç olarak tüm bunlara rağmen evet bu iktidar gitmeli gitmesi için de Kürt’ler muhalefetten yana tutum sergilemeliler diye düşünüyorum. Ancak kimi HDP sözcüleri konuşurlarken yarın Ayhan Bilge’nin durumuna düşmemeleri için dikkatli olmalarında yarar var HDP’nın nasıl var olduğunu da bilmelerinden yarar var. HDP’ bu kadar hukuksuzluk adaletsizlik ve baskıya rağmen her gün daha da büyüyerek yoluna devam ediyorsa; Bu 123 yıllık siyasal mücadelenin birikimi özü ve sentezi olduğunu bilmenizde yarar var.

25,12,2021, Menderes İnanç

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu