Genel

Kürdler Orta Doğu’nun en seküller toplumudur.

Hasan H. Yildirim

Uluslararası sistem sahipleri bunu nihayet gördü. Dün Farslar, Araplar ve Türkler üzerinde Orta Doğu şekillendirilirken bu toplumların uluslararası sistemin ihtiyaçlarına cevap olmaktan çıkınca sistem sahipleri projeyi Kürdler üzerine kurdu. GOP (Genişletilmiş Orta Doğu Projesi)nin motor gücü artık Kürdlerdir. Böyle programlandı. Proje önce Kürdistan’ın Güneyi’nin politik güçleri üzerine kuruldu. Oradaki güçler buna uygun politik bir tavır geliştiremedi. Uluslararası sisteme uyum sağlayamadı. Tipik Orta Doğu aile hanadanlıkları siyasetini uyguladılar. Kürdleri ve Kürdistan’ı böldüler. Devletleşme organlarını oluşturmadılar. GOP’ne cevap olamadılar. Proje sahipleri bu kez bunu Kürdistan’ın Güneybatısı Kürdleri üzerinde yürütüyor. Kürd milli ordusu YPG üzerinde inşa ediliyor. Sırada Kürdistan’ın Doğusu ve Kuzey güçlerini islah edilmesi kalıyor. Bu alandaki kimi siyasal güçlerin İranlaşma ve Türkiyeleşme politikasını boşa çıkaracaklardır. Bu konu da yoğun bir çaba var. Başaracaklar. Büyük Kürdistan’ı kuracaklar. Zaman meselesi.

ABD, GOP (Genişletilmiş Orta Doğu Projesi) ile Orta Doğu’ya yeniden şekil vermeye çalışıyor. Uluslararası sistemin çıkarına uygun bir şekillenmedir, bu. Buna engel güç olarak gördüğü eski statükocu devletlere yöneliyor. Bunu yeni aktörlerle yapıyor. Şu an ön plana çıkan aktörlerin başından Kürdler geliyor. ABD, sisteme alan açarken beraberinde Kürdlerede açıyor. Kürdler burada mevzi üzerine mevzi kazanıyor. Sonunda bu kazanılmış mevziler bağımsız devlet olarak taçlanacaktır. Bağımsız Kürd devletini kurmak ABD için vaz geçilmez bir hedef olduğunu düşmanlarımız görüyor ama çoğu Kürd bunu kavramış değildir. Onlara rağmen ABD, Kürd devletini kuracaktır.

Eskiden sömürgecilerimiz uluslararası sistemin yerel oyun korucuları iken bugün oyun bozucuları olmuşlardır. Neden acaba? ABD’nin öncülük ettiği batı sistemi bağımsız Kürd devleti kuracağını bildikleri için. Bunu bir de Kürdler görse…

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu