Genel

BÜYÜK ASYA PROJESİ

Kenan DEMİRTAŞ

BÜYÜK ASYA PROJESİ ışığında Afganistan’da yakın sürede olacaklar

1. Taliban ve Karzai, Abdullah ve Hikmetyar ortak bir koalisyon hükümeti programı hazırlayacak.

2. Taliban’dan Cumhurbaşkanı ve Dini lider , diğer her azınlıktan birer Cumhurbaşkanı yardımcısı atanarak eski yarı Adem’i merkeziyetçi yapıya benzer bir yönetim oluşturulacak.

3. Başta Çin ve Rusya olmak üzere, diğer batılı emperyalist devletler göreceli en kısa zamanda diplomatik temsilciliklerini yeniden açacaklar.

4. Abdul Raşid Dostum, Muhammed Atta, İsmail Han tekrar geri dönecekler ve yeni yönetimde yer akacaklar.

5. Afganistan Asya’daki iki emperyalist güç ile başını ABD nin çektiği batılı emperyalistler arasında yeni bir satranç tahtasına dönüşecek. Çin Afganistan’ın lityum yataklarına ve Pamirlerden geçirilecek Çin -Afganistan tünelinin yapımına odaklanacak. Çin aynı Zamanda düşük faizlerle kredi vererek Afrika’daki stratejisini burada hayata geçirmeye çalışacak. Maden ocaklarının işletmesini çok ucuz bir şekilde kapacak. Rusya çimento yataklarını ve Zümrüt Yakut gibi yer altı kaynaklarını kontrol etmeye çalışacak. ABD Ve diğer batılı güçler Afganistan’daki zengin petrol yataklarına göz dikecekler. Ayrıca yol, inşaat gibi faaliyetlerini devam ettirmeye çalışacak. Türkiye inşaatta baş taşaron olarak Afganistan’da varlık gösterecek.

6. Bu arada yarısı çok iyi eğitimli olmak üzere son 20 yılda batı emperyalistleri için çalışan 1 milyon insan Afganistan’ı terkedecek ve ülkenin çalışabile ek üreten beyin ve iş gücü kalitesi düşecek.

7. Göreceli orta vadede Taliban içinde ılımlı kanat ile gelenekçi kanat arasında ciddi ayrılıklar ve bölünmeler ortaya çıkacak. İŞİD benzeri radikal gruplar Afganistanda mevzi kazanmaya çalışacaklar.

8. Bu bölünme neticesinde diğer etnik ve mezhepsel gruplar ile merkezi yönetim arasında ciddi çelişkiler ortaya çıkacak.

9. 2001 -2021 arasında tüm etnik ve mezhepsel grupları bir savaş ağaları üzerinden bir araya getirerek merkezi bir devlet, ordu ve bürokrasi oluşturmaya çalışan batılı emperyalistler bu sürecin başarısızlığından ders çıkararak bu sefer ayrı ayrı etnik gruplar üzerinden yeni stratejiler oluşturacaklar. Özellikle Özbek, Türkmen , Tacik ve hazaralar üzerinden adım adım ayrılığa götürecek işbirlikleri geliştirilecek.

Rusya ve Çin paştunlara yönelik güneyde hakimiyet alanı oluşturacaklar. Olası Pakistan paştunlatı ile Afganistan paştunlarının birliği üzerinde yeni senaryolar gündeme gelecek.

Bu süreç Baluçistan ulusunun ayrı bir devlet kurma talebi sürecini hızlandıracak. Afganistan-Pakistan ve İran üçgeninde yeni bir BALUÇİSTAN devletinin temelleri atılacak.

Kuzey Afganistan’da olası bir Özbek -Hazara ve Tacik federasyonu gündeme gelecek. İran, Çin ve Rusya ile ikili anlaşmalar çerçevesinde Herat ve çevresini kontrol ederek şii azınlığın varlığını teminat altına alacak. ABD ve İngiltere Çin’in gücünü kırmak İÇİN Vietnam, Kamboçya, Laos , Tailand ve Güney Kore’de ve ayrıca Çin’in batısında da Japonya ve Tayvan üzerinden bir askeri ve ekonomik kuşatma yoluna gidecek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu