Genel

BAĞINA KÜSMÜŞ BAĞVAN Mİ? KÜRTLER…? “AYHAN BİLGEN PERİNÇEK’İN GÖRÜŞME İDAASI”

Menderes inanc

Erken olmakla birlikte bu gibi durumlara hazır olmalıyız. 110 yıl öncesinin durumu ile karşı karşıyayız. Bir farkla; Bu günkü Kürt’ler; o günün Kürt’ler değiller. Kürt Aydın sınıfı ile yoksul Kürt köylü sınıfının arasındaki çelişkiler tam olarak çözülmüş değildir.

1960’ın ortaya çıkardığı onlarca Kürt Aydınına yaklaşım, 1970 ile 1980, arasında yüzlerce Yetişmiş Kürt Aydınına karşı yaklaşımın oluşturduğu suçlamalar ve ön yargılar devam ediyor. Son olarak üçüncü jenerasyon olarak 1985 ile 2000 yılları arasındaki Kürt Aydınların aynı kaderi paylaşmaları, tarihsel bir hata olacaktır.

Kürt siyasetinin yaklaşımı üslubu Kürt Aydın sınıfı ile Kürt kitlesi arasında yaratığı kopuş ve ön yargılar hala his edilir durumdadır.

Üçüncü jenerasyon olarak kast etiğim son Kürt özgürlük hareketinin mücadelesi ile yetişmiş legal siyasal zemininde yetişenleri kast ediyorum. Bu arkadaşlar bir kaç bin kişiden fazladır.

Çoğu il ilçe ve genel merkezinde yıllarca görev almış arkadaşlardırlar. İşin acı tarafı bunların kendilerini Aydın görmemeleridir! Oysa her biri edindiği tecrübelerle Bir kaç siyasal bilimler fakültesini bitirmişlerin çok ilerisindeler.

1- jenerasyon; 1960 ile 1970, arası T-KDP, KDP ve TİP İçinde yer alanlar Dr Naci Kutlaydan Dr. Tarık Ziya ekinciye… (Eski ve gerçek TİP)Jenerasyonu, başlangıcı 49’lardır

2- jenerasyon DDKO- DDKD Rızgarı gibi onlarca Kürt örgüt ve fraksiyonlarda yetişenlerdiler. Son derece bilgili ve birikimli bir aydın kesimi var.

3- jenerasyon 1985 ile başlayan 2000’ yılına kadar emek verenlerdirler. Bu gün; HDP kitlesinin omurgasını oluşturan ve kapı kapı örgütleyerek var edenlerdirler. HEP’ ten HADEPE Kadar il ilçe yönetimlerinde il ve başkanlıklarında ve genel merkezinde yer alan Kürt Aydınları var. Azımsanacak ve küçümsenmeyecek büyü bir potansiyel muazzam bir entelektüel birikim orta yerde dururken; Ayhan Bilgen gibilerine, Ahmet Şık gibilerine, aydın rolünü biçerek getirip Kürt’lerin oyları ile seçtirmek Kürt’ler yapılacak en büyük hakarettir.

Bunlar Kemalist sistemin yetiştirmeleridirler. Onun İçin ağır bedel vermiş fedakar Kürt kitlesi her an bu gibi su yüzüne çıkanlara hazır olmalılar. SMF Adına milletvekili etiğimiz Dilşah cambaz, yerel seçimlerde Gidip gözümüz gibi baktığımız Tarihsel arka planı hafızamız olan DERSİM’i Çakma komünist olan adama kazandırıp geldi. Hala bu kadın HDP’de milletvekili.

1908 ikinci meşrutiyetin olduğu dönemde Kürt Aydınları tamda bu günkü HDP’ gibi iki arada kalmışlardı, Osmanlı ve Abdülhamit’ten yana mi olalım? Yoksa İTC den yana mi olalım”

Oysa ikiside Osmanlı Bankasıydı yorktu bir birinden farkları.

1914 Bitlis Mele selim, Seyid Ali ve Şeyx Şahabetin serihildani, Bir dönüm noktası olacaktı, Kürt Aydınları hatalarını anlayacaklardı ama hayli gecikmişlerdi arşiv ve belgelerdeki raporları okuyun Tam bu günkü CHP’nın Ruh halını görürsünüz.

Şu anda N’Osmanlicilik ile İTC’nın Devamı olan CHP arasında sıkışmış durumdayız bu iki tercih ile karşı karşıyayız, 1895 itibaren Kürt Aydınları bunu yaşamışlardı, 23 yıl aradan sonra 28 Kasım 1918 de kurulacak olan Kürt Teali Cemiyeti’nin kurulması ile yollar ayrılmış olacaktı, ama hayli gecikme olmuştu.

Halk arasında örgütlenme çok zayıf bir durumdaydı. Bu süreçte Kürt’ler iktidar partisi AKP den tavır alırlarsa, Türkiye yoksulları ve ötekileştirilmişleri Nezdinde zorlanacaklar ve suçlanacaklar. CHP’den yana tavır alırlarsa İkinci ittihat terakki zihniyetin devamı olan CHP’nın ulusalcılarıEllerinde kör bıçakla köşe başında bekliyorlar!

CHP’nın ilk yapacağı iş Beşar Esat ile birleşerek Rojavada Kadın devrimini boğmak ortadan kaldırmak olacağı aşikardır. Sonuç olarak Kürt’ler Aydını;ve köylüsü ile iç Barışını sağlama aralark Tüm Türkiye yoksulları ve ezilenlerinde umudu olmayı başararak güven verici üçüncü Siyaset yolunu açmalı.

Kürt seçmenler güzel Türkçe konuşan Ayhan bilgelere aldanmamalı! Radikal coşturucu slogan atanlara itibar etmemeli. Ayhan bilgenler Doğu perinçeke hayırlı olsunlar.

Bir yazımda HDP içindeki perinçek ayağı var diye içten içe bana kızmış olanlar olmuştur diye düşünüyorum. 22,01, 2022, Menderes İNANÇNot: bizler Ayhan’ı iki yıl önce yazınca sizler okuyunca Ayhan efendi bizlere klavye Devrimcileri diye küçümsemişti o partili bizler karşıt idik ona göre”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu