Genel

25 KASIM KADINA YÖNELİK ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ

25 Kasım tarihinin ”kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü’ olarak ilan edilmesinin öyküsü.
25-KASIM-1960 yılında Dominik cumhuriyetinin kuzey bölgesinde,bir uçurumun dibinde üç kadın cesedi bulunur..
Bu cesetler Mirabel kardeşlere, yani Patria,Minerva ve Maria ya aittir…
Polis bu ölümler için trafik kazası açıklaması yapar.
Ama sonra üç kız kardeşin tecavüz edilerek katledildiği anlaşılır.Mirabel kardeşler Trujillo diktatörlüğüne karşı,özgürlük mücadelesi veren, Candestina hareketinin öncülerindendir..onlar kelebekler diye anılır..
Tecavüz edilmeleri, katledilmelerinin nedeni onların özgürlük istemelerindendir.
Ve aradan yıllar geçer,1981 yılında Kolombiya’ da Latin Amerika kadın kurultayı 25 Kasım tarihini ”kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü”ilan eder…
1999 yılında da Birleşmiş milletler 25 Kasımı ”kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için uluslararası mücadele günü” olarak kabul eder. Üretim ilişkilerinin farklı bir boyuta gelmesi ile birlikte, özel mülkiyetin ortaya çıkması sonucu, kadının erkeğin gerisine düşmesinin tohumları atılmıştır. Kapitalizm, ataerkilliği kullanır ve ataerkillik sermayenin gereksinimleriyle tanımlanır. Kapitalizm öncesi toplumlarda da özel mülkiyetin ortaya çıkmasıyla ataerkilliğin geliştiğini dikkate alırsak bu daha anlaşılır olur. “Ataerkil topluma geçtikten sonra kadın bir seks aracı, bir aşçı, soyun devam ettirilebilmesi için çocuk doğuracak bir araç olarak görüle gelmiş onun hiçbir zaman erkeğe eşit olabileceği düşünülememiştir. ” (August Bebel: Kadın ve sosyalizm)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu