Gündem

14 Mayıs 2023 Seçimlerin Galibi Erdoğan

Öngörümüz daha doğrusu iddiamız bu. Evet, 14 Mayıs 2023 seçimlerin galibi Recep Tayyip Erdoğan olacaktır

Hasan H. Yıldırım & Hussein ErkanFotoğraf açıklaması yok.
Öngörümüz daha doğrusu iddiamız bu. Evet, 14 Mayıs 2023 seçimlerin galibi Recep Tayyip Erdoğan olacaktır. Bunu iddia ediyoruz. Tersi düşünen olabilir ama büyük bir yanılgı içinde olduklarını söyleyip geçelim. Bu konu da herkesle iddiaya gireriz. Bekleyin görün. Erdoğan iktidarı devam edecektir. Kimseye iktidarı vermeyecektir. Bunu hep birlikte göreceğiz.
Erdoğan iktidarının ve bileşenlerinin hem içerde hem dışarda yapmadığı hukuksuzluk kalmadı. Kimi dinledi şimdiye kadar? Yaptığı her hukuksuzluk yanına kar kaldı. Buna karşı bugüne kadar fiili olarak kimsenin yaptığı bir icraat yok. Bundan sonra da olmaz. Orta Doğu’da hangi diktatör ele geçirdiği iktidarı devretmiş ki Erdoğan devretsin. Hele bir de İslamcı Cihatçı bir karakteri olursa. Adam zor bela iktidarı ele geçirmiş bunu tıpış tıpış başkalarına verir mi sanıyorsunuz? Kendisi dahil tüm kurumların başındaki devlet yöneticileri saçından tırnağına kadar suça bulaşmıştır. Alın bizi yargılayın mı diyecek? Böyle bir dünya yok. Hele devletin tüm kurumları adamların elindeyken. Bunu gören yok. Kimileri kalkmış hem devletin tüm kurumlarının içini boşaltmışsın, hukuksuzluk yapıyorsun, adalet yok, tek adam rejimini kurmuşsun, diktatörsün diyor, bir de seni sandıkta yeneceğiz diyorlar. Neyle?
14 Mayıs 2023 tarihinde seçim olacak. Millet sandığa gidecek. Oylar sayılacak. Diyelim muhalefet ezici çoğunlukla sandıkta seçimi kazandı. Ne yazar? Erdoğan araya zaman koymadan balkon konuşmasında seçimi bu farkla kazandık açıklamasını yapar. Kim ne diyecek? 2018 seçimlerinde de Erdoğan kaybetmişti. Ne oldu? Balkona çıktı, biz seçimi şu farkla kazandık dedi. Muhalefet bir şey diyebildi mi? Demedi, dahası diyemedi, diyemezdi. Bu seçimde de aynısı olacaktır. Muhalefet sandıkta ne kadar oy alırsa alsın bu sonuç değişmeyecektir.
O günden sonra ne olur? Muhalefet itiraz eder. Bu hakkı var. Hakkı var olmasına var da kimi kime şikâyet edecekler? Hangi kuruma şikâyet edecekler? YSK’na mı, yargıya mı, orduya mı, polise mi, bürokrasiye mi, MİT’e mi? Sahi hangi kuruma? Bunların tamamı Erdoğan’ın hâkim olduğu kurumlar olduğuna göre hangisi siz haklısınız diyecektir? Bu denilmeyeceğine göre itiraz Erdoğan’ı Erdoğan’a şikâyet etmiş olacaksınız. Erdoğan’da “valla aslında siz haklısınız” mı diyecek? Siz aklınızı peynir ekmekle mi yediniz?
Akademisyen, araştırmacı, gazeteci, aydın geçinenlere bakıyoruz. Hep bir ağızdan “geliyoruz, birlikte kazanacağız” diyorlar. Bunu muhalefet kesimdeki siyasetçi derse gayet normaldir. Çünkü seçim yarışında halkın karşısına çıktıklarında kaybederim demez, kazanacağım der. Fakat bunu toplumun nabzını elimizde tuttuyoruz iddiasında olan akademisyen, araştırmacı, gazeteci, aydın geçinenler diyorsa bu kesimler ne Anadolu toplumunu ne Recep Tayyip Erdoğan’ı ne de onun gücünü anlamamışlardır. Aksini iddia edenler kendi duygularını gerçekliğin yerine koyuyorlar. Bunun sonu trajedidir.
Bu durumda muhalefet ne yapacak? Yapacakları hiçbir şeyleri yoktur. Mevcut duruma boyun eğecekler, koruyabilirlerse mevcut konumlarını korumaya çalışacaklar. Ara sıra hukuksuzluk yapıldı, yapılıyor deyip günü kurtarmaya çalışacaklar. Bunun dışında bir şeyin olacağı yoktur. Kimi çevreler iç savaştan bahsediyorlar. Anadolu toplumunda böyle bir gelenek yok. Tersi düşünen varsa büyük yanılıyor demektir.
Var sayalım bu kesimlerin dediği oldu. Erdoğan’ın seçim zaferini ilan ettikten sonra muhalefet sokağa çıktı. Muhalefetin gücü ne? Elinde ne var? Koru gürültünün ötesinde bir kozu yok. En ufak bir kımıldamada canlarını kurtarsalar bile kendilerini Silivri’de bulurlar. 15 Temmuz 2016’daki kalkışmada kendi ordusuna yaptığının daha ağırını muhalefete yaparlar. Bunu hangi muhalif kesim göze alır? Hiç kimse.
Bu arada bizce önemli olan bir soruna dikkat çekmek istiyoruz. Kürdler adına seçimlere katılan HDP/YSP muhalefeti destekleme politikası yanlış. Kuşkusuz muhalefet kazanırsa geçici olarak bir nefes alma ortamı doğabilir. Fakat muhalefetin kazanma şansı yok. HDP veya YSP bunu görmeliydi. Politikasını buna göre yapmalıydı. Her iki kanata karşı aynı mesafede kalmalıydı. Birini destekleyip, birini hedef göstermemeliydi. Desteklediği muhalefetin kazanma şansının olmadığı bir siyasi ortamda bu hata yapılmamalıydı. Bu nedenle seçim sonrası çok büyük bir bedel öder. Bunu düzeltmenin ortamı var mı diye bir soru sorsak zaman açısından bunun için çok geç kalındı.

Erdoğan Ateşin

Profilinizi oluşturmak için, biraz hayat hikayenizi anlatın. Bu alan, herkesçe görünebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu