Genel

1908’den İTİBAREN MONARŞİST DEVLETİN DÖNEMİNİN SONU ve JÖN TÜRKLER HAREKETİNİN BAŞI…

  1. Bölüm (Devam edecek…)

1908’den itibaren Müslüman Türk ticaret burjuvazisinin gelişmesi ve batılaşmak isteyen JÖN TÜRK ‘ler hareketiyle Osmanlı toplumunda bir patlama devresi görülür. Jön Türkler 1908 ‘de Türk Müslüman ticeret burjuvazisinin desteği ile MONARŞİST DEVLET’e karşı bir ayaklanma düzenlerler. Bu ayaklanma Türk Müslüman ticaret burjuvazisi tarafından Monarşist devlete hakim azınlık milliyetlerden olan Komprador burjuvazi ve feodal ağalara karşı bir harekettir.
Jön Türkleri Alman emperyalistleri destekleyerek monarşist devletin gerilemesine ve parçalanmasına neden olmuştur.
1908 hareketinde Alman Emperyalizminin ülkemizdeki etkinliği fazlalaşacak birinci paylaşım savaşında Monarşist Devlette Alman Emperyalizmiyle işbirliği içine Türk Müslüman Komprador burjuvazisinin desteği ile Alman Emperyalizminin kanadında savaşa girmeye mecbur edilmiştir. Gelişen Türk Müslüman Komprador burjuvazisi siyasi gelişmesini 1908’de kurulan İttihakki terakki ( daha sonra halk fırhası ve CHP olan) cemiyeti içerisinde olmuştur.
Bu dönemde Alman Emperyalizminin 1. Paylaşım savaşında yenilmesiyle İngiliz, İtalyan, Fransız ( İngilizlerin kuklası olarak Yunanlılar yarı-sömürge, yarı-Feodal sınıf karekteri olan ülkemizi aralarında paylaşarak sömürğe, yarı-Sömürge, yarı-feodal duruma getirmişlerdir.
Ülkemiİn sömürgeleştirilmesi ülkemiz içindeki hakim sınıfların çıkarları ile çelişmekteydi.
Ülkemizde 1908 ‘den itibaren varlığını belli eden Türk Müslüman Komprador burjuvazi ve toprak ağalarının desteğini alan KEMALİST’ler sömürgeciliğe karşı “Anti-emperyalist “ bir görünüm taşıyan kurtuluş savaşının öncülüğünü yaptılar. İşğalci devletlere karşı mücadeleye atılan yiğit Türkiye Halkının kendi sınıf partisinin (Kominist Partisi) olmayışı bu mücadelede Türk Müslüman Komprador burjuvazi ve toprak ağalarının peşine takılmasına neden olmuştur. Kurtuluş Savaşına öncülük eden Kemalistler daha savaş içerisindeyken Emperyalistlerle gizli anlaşmalar yaparak savaşı sona erdirmiş ve böylelikle sömürge, yarı sömürge, yarı-feodal yapı, yarı -sömürge ‘ yarı feodal yapıya dönüştürülmüştür. Devlet monarşist padişahlık yerine tek partili parlamenter Cumhuriyet biçimine dönüştürülmüştür.

  1. Bölüm (Devam edecek…)
    GAZETE KÖK AVUSTRALYA
    HÜSEYİN BİÇER
    18/10/2021
    Victoria/ Melbourne

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu